Disney riskerar att förlora Musse Pigg 2024

Disney riskerar att förlora Musse Pigg 2024

Filmtopp
12 juli 2022 kl. 08:07

Väntar samma öde som för Nalle Puh?

2024 löper upphovsskyddet ut för Musse Pigg, vilket innebär att Disney riskerar att förlora deras älskade karaktär till allmänheten.

The Guardian rapporterar att Disney kan komma att förlora Musse Pigg, en av underhållningsjättens mest berömda och älskade karaktärer. Anledningen ska vara en konsekvens av USA:s upphovsrättslagar. 

2024 kommer Musse Pigg att gå över till att räknas som allmän egendom och därmed vara fri för vem som helst att använda. Detta för att ett amerikanskt verks upphovsrätt endast kan skyddas i 95 år. Karaktären såg ljuset för första gången den 1 oktober 1928. 

Men möjligtvis kan Disney skydda Musse Pigg som de gjort två gånger förut. Först hade Musse Pigg ett skydd på 56 år och bolaget lyckades då ändra lagstiftningen och höja upphovsrätten till 75 år. Framåt slutet på nittiotalet ändrade de den på nytt, till 95 år. Med andra ord är det frågan om det blir tredje gången gillt för Disney eller om de ännu en gång hittar ett sätt att "lura systemet" på.

Vilket öde väntar Musse Pigg om Disney förlorar honom?

Disney riskerar att förlora Musse Pigg 2024
Nalle Puh på mördarturné i "Winnie the Pooh: Blood and Honey". Foto: Jagged Edge Productions.

Den 26 maj kunde vi dela med oss av nyheten om en ny Nalle Puh-film i skräckfilmsformat, Winnie the Pooh: Blood and Honey. Att det kunde ske berodde på det öde som nu tycks vänta Musse Pigg, upphovsrätten för karaktären försvann. Disney vill nog inte leka med tanken på vad kreatörer runt om i världen kan tänkas hitta på med deras älskling ifall upphovsskyddet försvinner. 

Endast första versionen i farozonen

En av de tidigare versionerna av Musse Pigg i "Thru the Mirror" (1936). Foto: Disney.

Än så länge är det endast Disneys första version av Musse Pigg som löper ut. I dag ser karaktären måttligt annorlunda ut. Filmskapare och andra kreatörer får därför endast använda den tidiga versionen av honom. Det ska också sägas att även de gör det, så kan Disney fortfarande hävda upphovsintrång på deras nuvarande upplaga av karaktären. Det är förmodligen av denna anledning som Nalle Puh på bilden ovan inte riktigt ser ut som vi kanske skulle föreställa oss. 

Mer läsning:

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL