Skjutövningen i Kompani Svan väcker starka känslor hos rekryterna

Skjutövningen i Kompani Svan väcker starka känslor hos rekryterna

  • Discovery+
25 september 2023 kl. 17:09

Övningarna blir tuffare och rekryterna måste utmana sig själva

Rekryterna i "Kompani Svan" börjar känna sig som hemma och förutom ett litet missöde ger alla järnet i den första lagövningen för dagen. Men i en individuell övning som handlar om vapen väcks starka känslor upp hos rekryterna. Det blir en av de mest påfrestande övningarna som de har haft än så länge.

I det tredje avsnittet av Kompani Svan fortsätter rekryterna att testa sin fysiska och psykiska uthållighet. De börjar känna sig hemma på logementet och efter ännu en morgonvisitation är det dags för den första utmaningen för dagen. En lagövning där de indelade i två lag ska gå vajergång över en flod. Lagen får också bestämma hur de samlar poäng, genom att vara snabbast, ta tillbaka den tyngsta vikten eller en blandning av de två alternativen.

Fastnar hjälplöst över floden

Både Lag Gul och Lag Blå valde att satsa på att vara snabbast för att vinna övningen. Lag Blå startar och tar sig igenom övningen flygande och får en sluttid på bara strax över sex minuter. Lag Gul har också en bra start stöter på patrull när det är Markus Granseths tur. Han lyckas ta sig till andra sidan men vägen tillbaka blir tyngre och han fastnar i mitten. Detta ger Lag Gul ett maximalt tidstillägg på tio minuter. Vinsten tar därför Lag Blå hem.

Markus Granseth fastnar i vajergången
Markus Granseth fastnar över floden i lagövningen. Foto: discovery+.

Rekryterna i Kompani Svar lär sig att hantera riktiga vapen – känslorna svallar

Nästa övning är en individuell övning och kanske den mest prövande psykiska övningen som rekryterna har haft hittills. De ska nämligen testa sin skarpskytteförmåga och därmed hantera riktiga vapen, något alla inte är helt bekväma med. Isabel Adrian och Loui Sand har båda särskilt starka känslor inför hanterandet av vapen.

Loui har ett sådant hat för vapen att han flera gånger överväger att hoppa över övningen helt och hållet. Isabel har hanterat vapen förut och tyckte att det var roligt att övningsskjuta. Men hon öppnar upp om att efter att ha blivit pistolhotad under ett rån har traumat från händelsen hindrat henne att använda skjutvapen igen. 

Isabel Adrian skjuter trots sitt trauma
Isabel Adrian går igenom skjutövningen för att försöka komma över sitt trauma. Foto: discovery+.

– En stor del till varför jag kom och sa ja till Kompani Svan var för att kunna få chansen att hantera vapen under säkra omständigheter och försöka hitta tillbaka till den glädjen som jag alltid haft innan det väpnande rånet, säger Isabel innan det är hennes tur på skjutbanan.

I slutändan lyckas både Isabel och Loui att överkomma sina rädslor och utföra övningen. Loui känner fortfarande ett hat för vapen i allmänhet men fann även lite respekt för dem och Isabel känner sig närmare att överstiga sitt trauma och ta tillbaka glädjen i att använda skjutvapen.

"Kompani Svan" säsong 2 följer ni på Kanal 5 och discovery+. 

NÄSTA ARTIKEL