Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Prisbelönta Estonia-dokumentären får uppföljare

Prisbelönta Estonia-dokumentären får uppföljare

  • Discovery+
Filmtopp
Filmtopp | Nyhet
17 juni 2022
Filmtopp
Filmtopp | Nyhet
17 juni 2022

Jakten på sanning fortsätter

Dokumentärserien Estonia - fyndet som ändrar allt hade premiär september 2020 och satte igång en politisk jordbävning som kom att ändra historien. I nya, uppföljande avsnitt följer vi det offentliga samtalet och regeringens svar i efterdyningarna av dokumentären, återbesöker nyckelpersoner, möter nya källor och följer undersökningarna som har genomförts.

Vi följer bland annat Haverikommissionen, som besöker vrakplatsen för första gången sedan 1994 och inleder den största granskningen av Estonias vrak någonsin.

Journalisterna åtalas

I helt nya uppföljande avsnitt är frågan om hur Estonia förliste åter på dagordningen - men journalisterna bakom dokumentärserien åtalas. En rad initiativ fortsätter utredningen. Haverikommissionen besöker vrakplatsen för första gången sedan 1994 och inleder den största granskningen av Estonias vrak någonsin.

– Det finns ett antal spekulationer och teorier åt det konspiratoriska hållet men tanken är att vi ska kunna bygga våra slutsatser på mer fakta och data om händelsen, säger Jonas Bäckstrand, utredningsordförande vid Statens haverikommission, i de uppföljande avsnitten.

Privat expedition besöker vraket

Under tiden ger sig en internationell privat expedition iväg mot vraket, ivrig att utmana myndigheterna och deras hypotes. I två uppföljande delar av den flerfaldigt prisbelönta dokumentärserien Estonia - fyndet som ändrar allt, följer vi nya undersökningar av vraket och arbetet framåt för att försöka få klarhet i vad som hände den där ödesdigra natten för snart 30 år sedan.

- I två nya delar följer vi det offentliga samtalet och regeringens svar i efterdyningarna av dokumentären, återbesöker nyckelpersoner, möter nya källor och följer undersökningarna som har genomförts, säger Henrik Evertsson journalist och regissör. Jag hoppas att vi nu kan få mer kunskap om vraket och större klarhet om det ödesdigra händelseförloppet som ledde till att M/S Estonia sjönk den 28 september 1994.

Världspremiär söndag 19 juni på discovery+ och klockan 20:00 på Kanal 5.

Mer läsning:

NÄSTA ARTIKEL