Premiär för FBOY Island Sverige – så var första avsnittet

Premiär för FBOY Island Sverige – så var första avsnittet

  • Discovery+
Sofie Landgren
19 januari 2023 kl. 07:01

Dateexperimentet med stor tvist – fall inte för en FBOY

Nu är det dags för det extremt omdebatterade realityprogrammet att inta tv-rutan i Sverige. Är "FBOY Island" så skandalöst som det sagts? Filmtopp har sett första avsnittet.

Efter skandalturerna med Paradise Hotel 2021 var det många som riktade stor kritik mot FBOY Island Sverige redan innan inspelningen ens hade dragit igång. På sociala medier rasade folk över att programmet skulle boosta män i en ohälsosam machokultur. Folk skrev att det är fel att lära män att utnyttja och leka med folks känslor i bästa sändningstid.

Nu är det premiär för FBOY Island Sverige och är programmet verkligen så extremt som folk trott?

Olivia Awa Therese Fboy island sverige
Olivia Jakobsson, Awa Touray & Theresé Samuelsson, Foto: discovery+.

Det går FBOY Island Sverige ut på

FBOY Island går ut på att tre tjejer är på jakt för att hitta kärleken. Tillsammans skall de dejta 20 olika killar som har tagit sig hela vägen till Sri Lanka för att träffa dem. Haken är att killarna är uppdelade i två kategorier:

  • Ena kategorin består av killar som faktiskt är där för att hitta kärleken på riktigt. Dessa deltagare är de så kallade "nice guys".
  • Andra halvan killar är självutnämnda "bad boys" som enbart är där för prispengarna, det vill säga så kallade "F-boys".

I slutändan är det en fördel om tjejerna lyckas falla för en "nice guy", för då kommer nämligen vinstpengarna automatiskt att delas lika mellan paret. Lyckas de däremot välja en "F-boy" i finalen så har han valet att ta hela prissumman själv. Varje vecka kommer tjejerna att rösta ut killar de inte känner någon kemi med och förhoppningsvis stå i final med en partner som är där för kärlek och inte pengar.

Killarna bor i en villa och tjejerna bor i en egen, separat villa. Enda chansen till att lära känna varandra är via dejter och gemensamma kvällsmingel.

Klara Elvgren programledare FBOY island
Klara Elvgren. Foto: discovery+.

Programledare  – Klara Elvgren

Den som guidar oss igenom det här är ingen mindre än influencern Klara Elvgren, även känd som "Tan by Klara", som här gör sin programledardebut. Klara är som klippt och skuren för rollen då hon har skinn på näsan och inte har några som helst problem med att sätta ner foten när det behövs. Hon är inte rädd för att skämta friskt på sin egen bekostnad, men gör det främst på killarnas.

killarna i FBoy island sverige
Deltagarna. Foto: discovery+.

Vad är Limbro i FBOY Island Sverige?

De killar som tjejerna successivt kommer att rösta ut som är F-boys hamnar på ett "avvänjningsläger" som kallas för Limbro. Limbro är egentligen ett roligt och humoristiskt inslag i serien som går ut på att Klara skall försöka omforma dessa "bad boys" till att istället bli "nice guys". Här kommer hon att ha klasser i hur man bör tänka och agera runt tjejer man är intresserad av.

I Limbro ska de helt enkelt försöka bli av med sin machojargong.

Första utröstningen FBOY Island
Första utröstningen. Foto: discovery+.

Första utröstningen

I det allra första avsnittet får vi se när deltagarna träffas för första gången. Ganska snabbt in i programmet väljer Awa Touray, Olivia Jakobsson och Theresé Samuelsson vilka killar de fått bäst intryck av och vill spendera lite mer tid med under kvällens mingel.

Det blir tufft för tjejerna att inte överanalysera varje ord killarna säger och automatiskt koppla det till att de skulle vara F-boys. Redan nästa dag få de ta med sig varsin kille på date och det slår extra gnistor mellan Theresé och hennes val Anton Björsson, 26, som utbyter kyssar redan första dejten. Pris för årets sämsta spelare går hittills till just Anton som friskt skröt om deras intima stund när han kom tillbaka till de andra killarna.

Antons beteende gör att han riskerar att åka ut redan i den första utröstningen, men han har turen på sin sida och istället tvingas Philip Lindborg, 29 (nice guy), Ludvig Käck Wedelin, 26 (nice guy) och Alexander Khalifa, 26 (F-boy) lämna. Alexander blir alltså först ut att flytta in på Limbro.

Det här är verkligen ett program som är roligt klippt, humoristiskt och det är inte ett förespråkande av machokultur. Tvärtom, med avvänjningslägret och skämtandet om killarna är det uppenbart att machobeteendet inte är någonting som uppmuntras. I första hand är det snarare tjejerna som bestämmer här och sätter killarna på plats.

Trots att programmet känns lättsamt till en början så vet jag av erfarenhet av den amerikanska upplagan, att det snart kommer att förvandlas till mycket känslor och svek.

Missa inte FBOY Island Sverige och tjejernas jakt för att utrota F-boys på discovery+ och kanal 11.

Mer läsning:

NÄSTA ARTIKEL