Jeopardy är snart tillbaka – på Kanal 5

Jeopardy är snart tillbaka – på Kanal 5

  • Discovery+
Emil Oscar Rasmussen
14 december 2022 kl. 10:12

Den folkkära frågesporten gör comeback i rutan

En av svensk tv-historias populäraste frågesporter återvänder snart i rutan. "Jeopardy!" gör comeback på Kanal 5 med Mikael Tornving som programledare.

Det globala framgångskonceptet som är Jeopardy! hade premiär redan på 1960-talet i USA och hittade sedermera till svensk tv år 1991. Då visades frågesporten i TV4, under ledning av Magnus Härenstam. Härenstam stod sedan som programledare för Jeopardy! ända till slutet av 2005, för att i början av 2006 ersättas av Adam Alsing. TV4 valde sedan att plocka bort programmet från tablån helt och hållet under 2007.

Jeopardy! gjorde sedan en kortare comeback år 2014, när Pontus Gårdinger ledde programmet på TV8. Nu har Aftonbladet avslöjat att det är dags för ännu en comeback för klassikerprogrammet – denna gången på Kanal 5. Warner Bros. Discovery har dessutom bekräftat uppgifterna för Expressen.

Även programledaren för nystarten står färdig, och det är komikern och skådespelaren Mikael Tornving som föräras med uppdraget.

Så blir nya Jeopardy! på Kanal 5

Nya "Jeopardy!" på Kanal 5 produceras för Kanal 5 och Discovery+ av ITV och det är som sagt Mikael Tornving som kommer att stå som programledare. I avslöjandet om tv-programmets comeback rapporteras det också att nya avsnitt redan har spelats in och enligt Expressen är premiären planerad till någon gång under början av 2023.

Till skillnad från tidigare upplagor av programmet kommer inte individer från allmänheten få chansen att medverka, utan de tävlande ska istället bestå av kända svenska profiler.

– Att få göra vår egen upplaga av världens största och mest kända frågesport är som att svara rätt på dubbelchansen, säger Axel Eriksson, VP Content and Programming på Warner Bros. Discovery Sverige, till Expressen.

Även Tornving har uttalat sig till tidningen:

– Jag minns ganska exakt vad jag kände när jag fick frågan: jag blev väldigt glad. Jag tyckte om programmet när det gick. Sedan drabbades jag, som vanligt, av tanken "varför valde de mig?" berättar Tornving.

Den nya säsongen av Jeopardy! skulle bara kunna vara början. Åtminstone och Tornving får bestämma, som också säger att han är redo att "köra så länge hälsan håller" och han tycker att han fortfarande kan tillföra något.

Mer läsning:

NÄSTA ARTIKEL