Här bryter Gunde Svan ihop under Superstars: ”Han är gudfar till vår son”

Här bryter Gunde Svan ihop under Superstars: ”Han är gudfar till vår son”

  • Discovery+
Sofie Landgren
08 april 2024 kl. 19:04

Starka känslor väcks till liv

I veckans avsnitt av "Superstars" 2023 på Kanal 5 och discovery+ gästar en av världens främsta längdskidåkare genom tiderna, nämligen Gunde Svan. Under avsnittet öppnar han upp sig om mannen som betytt mest genom hela hans karriär.

Gunde Svan i Superstars 2024
Gunde Svan och Ferry Grill. Foto: discovery+.

En tårögd Gunde Svan i veckans avsnitt av "Superstars" 2024

I veckans avsnitt av Superstars 2024 i discovery+ får gruppen celebert besök av längdskidåkarlegendaren Gunde Svan. Under en gemensam middag med de övriga deltagarna öppnar Gunde upp sig om mannen som har betytt allra mest för honom genom hans karriär, nämligen den österrikiske servicemannen Ferry Grill som ständigt fanns vid hans sida.

Gunde har ett imponerande cv med sitt deltagande i åtta olympiska lopp, där han tog medalj i sex av dessa och i VM-sammanhang har han vunnit sju guld, två silver och ett brons samt att han vunnit den totala världscupen fem gånger.

Han har alltid varit en perfektionist och inte minst när det kommer till att välja rätt, professionell servicehjälp, det var därför han valde just Ferry till sin trogne vapendragare.

Gunde Svan i Superstars 2024
Gunde Svan. Foto: discovery+.

"Han är gudfar till vår son"

Inför Gundes sista VM-tävling i Val di Fiemme, 1991, såg det mörkt ut för Gunde. Han hade inga goda resultat från säsongen i ryggen och kände att han inte kan avsluta sin karriär på det sättet. Då kom servicekillen och vallaren Ferry Grill till undsättning och gav honom ett nya par skidor som han hade parat ihop från två olika par skidor och kletat in med 28 lager skidvalla. Det var tack vare Ferry och det glidet som Gunde kunde avsluta sin karriär med ett VM-guld.

– Ferry Grill har ju följt mig genom hela skidkarriären och han va den som jag upplevde var den mest passionerade vallaren av alla de som höll på med skidvallning. Han har haft en väldigt viktig och avgörande roll. Det är det absolut starkaste ögonblicket hos mig, berättar Gunde för produktionen.

Gunde får frågan om hur mycket Ferry Grill betytt

– Kan det vara mer än 100 %? Han är gudfar till våran son, som heter Ferry. Nej, det var ju hans förtjänst helt och hållet det där guldet, och det var inte bara den här gången, berättar Gunde samtidigt som han bryter ihop i tårar.

Missa inte Gunde Svan öppna upp sig i veckans avsnitt av "Superstars" 2024 i Kanal 5 och på discovery+.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL