Imperiet Bianca – så var det första avsnittet

Den fruktansvärda baksidan av Bianca Ingrossos kändisskap

  • Discovery+
Sofie Landgren
Uppdaterad kl. 07:06 | Publicerad 01 juni 2023 kl. 06:06

Har inte utrymme att bli frisk

I det sista avsnittet av "Imperiet Bianca" får vi en djupare inblick i Bianca Ingrossos mående och ätstörnings-problematik. En ond spiral från folks näthat leder i sin tur till mer självhat och känslan av att aldrig vara bra nog i svenska folkets ögon.

OBS! Artikeln beskriver händelser ur sista avsnittet av "Imperiet Bianca" som släpps den 1 juni.

Bianca Ingrosso
Bianca Ingrosso. Foto: discovery+.

"Att komma ur min bulimi har varit så mycket svårare än jag någonsin kunnat tro"

I det allra sista avsnittet av dokumentärserien Imperiet Bianca öppnar Bianca Ingrosso upp om utseendehetsen och pressen hon ofrivilligt får ta emot dagligen i sina kommentarsfält. Hon förklarar hur direkt skadliga dessa kommentarer är för henne och att de försvårat hennes kamp med att bli frisk från sin ätstörning som hon tampats med i 16 år.

– Hatet triggar min bulimi mycket, mycket mer än vad jag ens har förstått. Det ligger och gror och jag har väldigt svårt att titta mig i min egen spegelbild och säga någonting fint, avslöjar Bianca. Ibland frågar många mig, "gud du sover inte speciellt mycket?" Och det kan "legit" vara för att jag har varit uppe och spytt hela natten, erkänner hon också senare i programmet.

Många har genom åren uppmärksammat Biancas viktnedgång, både i form av komplimanger och kommentarer av mer elak ton. Det har gett Bianca känslan av att vikt och utseende är extremt betydelsefullt för att försöka vara alla till lags.

– Att komma ur min bulimi har varit så mycket svårare än jag någonsin kunnat tro.

Bianca Ingrosso
Bianca Ingrosso. Foto: discovery+.

Ett självdestruktivt och skadligt beteende 

Biancas självdestruktivitet lyfts fram som en ond spiral av självhat som grundar sig i folks kommentarer om hennes utseende och summeras i ett ännu större självhat, och en känsla av att aldrig räcka till, eller vara bra nog i svenska folkets ögon.

En urval av kommentarer som Bianca mottagit på sina sociala-medier:

  • Kolla hur bruden ser ut, hur kan folk tycka att hon är snygg
  • Ta bort 10-15 kg på henne så har vi en smal tjej
  • Fläsket dallrar under mysbyxorna
  • Nu gråter hon ut pga sin ätstörning den jävla attentionhoran
  • Hennes ingrepp i ansiktet har definitivt varit till hennes fördel
  • Senaste Wahlgrens Värld cementerade vilken fitta hon är
  • Gnällig, självisk och äcklig

– Det är inte normalt att spendera 6 timmar om dagen för att liksom bara hetsäta och spy. Jag kämpar ihjäl mig på kvällarna med mina jävla fucking demoner, säger Bianca. Hur ska jag lägga upp den här dagen? Om jag är ledig där skulle jag kunna äta det till frukost för att det gör att jag skulle få en bättre spya osv. Jag måste hitta tillbaka till kärleken och självrespekten till mig själv. Nu har jag spytt i 16 år.

Hennes kollegor känner sig maktlösa och tycker sig inte kunna hjälpa henne att bli frisk eftersom hon inte vill hjälpa sig själv. Problematiken som tas upp i avsnittet upplyser tyvärr bara att hon är aktivt sjuk, utan något inslag om hur folk försöker hjälpa till, eller hur de gått tillväga när de anser att de har hjälpt henne. Att få se en plan för hur Bianca skall kunna bli frisk hade varit värdefullt för såväl henne som tittaren.

Bianca förtjänar att bli frisk, hon förtjänar absolut inte alla dessa kommentarer som haglar in om hennes personlighet och utseende dagligen. Kommentera aldrig någons kropp, man vet aldrig vad personen i fråga kämpar med dagligen, sluta upp med de negativa kommentera och ge Bianca en chans till att läka. 

 Sista avsnittet av Imperiet Bianca kommer ut på discovery+ torsdag 1 juni och sänds på Kanal 5 torsdag 8 juni klockan 20.00.

Mer läsning:

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL