Hoppas ni tar hand om Bianca

Hoppas ni tar hand om Bianca

Eric Diedrichs
Uppdaterad 09 januari 2024 kl. 14:01 | Publicerad 14 oktober 2022 kl. 16:10
Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Ett obehagligt drev att ta del av

I dag gör Bianca Ingrosso entré med sin nya talkshow BIANCA på discovery+. Samtidigt brinner diskussionen om hennes psykiska mående – i den grad att hon själv understryker allvaret. Det är nu dags att ifrågasätta medias hantering av realitystjärnorna och hur väl deras arbetsgivare egentligen ser efter dem.

De senaste åren har en ny ekonomi fått fäste i Sverige. Influencers har blivit hårdvaluta och dekorerar allt från våra skärmar till affischerna i T-banan. Alla sliter i dem, alla vill ha sin del av kakan, men få verkar ta hänsyn till hur dessa, många gånger unga människor, egentligen mår. Att flera av dem själva har talat om den psykiska ohälsa som kommit med kändisskapet och arbetsbördan, tycks helt enkelt inte vara intressant.

De är rika. De är snygga. De får hantera det.

I dag släpper den största av dem alla, Bianca Ingrosso, en talkshow. Hon har länge och öppet pratat om hur dåligt hon mår med ätstörningar, attacker, hot och en total tidsbrist för att kunna ta hand om sig själv. Det drev – och det maskineri – som konsumerar 27-åringen är många gånger obehagligt att ta del av. Kvällstidningarna är mer intresserade av att skriva om hennes tårar än hennes tankar. Hennes kropp än vem hon är. Klick, klick, klick, klick. Det hjälper inte att Bianca, gång på gång, säger vad hon tycker eller hur hon mår – bara skjutsa in henne i nästa program. Bara printa nästa artikel. Ett sammanbrott blir till clickbait.

Pratar ut i nytt klipp

I går släppte Bianca en 40 minuter lång video på sin YouTube-kanal där hon berättar öppet om sin hälsa och hur hon tycker sig bedömas av media och tyckare. "Det har blivit ett missförstånd. Saker jag ibland säger och gör, varenda steg jag tar, har jag förstått nu med åren inte alltid landar så bra hos folk. Och folk vill gärna vrida och vända på den jag är det jag säger och inte bara privatpersoner utan också media", säger hon.

Det är ett på många sätt modigt klipp där hon tar upp medias bristande intresse för källkritik för offentliga personer: "Jag har förstått att folk tjänar så mycket pengar på att skriva om mig och prata om mig. Jag är tydligen någon där debatten kan bli så stor och gå på olika spår. Folk är så otroligt dömande och spekulerar och hittar sina egna vinklar att tycka och tänka om mig. Jag har blivit en person som folk kan göra lite vad de vill med i media."

Så här såg det ut dagen efter i Aftonbladet:

Bianca Ingrosso i Aftonbladet

Vad som hände i Wahlgrens värld

Mycket har skrivits om Bianca Ingrossos sammanbrott i Wahlgrens värld, vilket också är helt rimligt. Vad som visades var alarmerande. Ett program av den naturen redigeras alltid för att vara så juicy som möjligt och publiken får sällan mer än en glimt av verkligheten. Men äkthet, menar Bianca, är av största vikt:

"Att få vara äkta för mig är att få vara jag i nuet. Det är därför jag till exempel har älskat Wahlgrens värld. Det har varit så äkta och så i nuet, det betyder inte att det som alltid sänds är så jag känner varje minut, varje dag, året runt. Det betyder att det ni har sett är en känsla, en tanke som har kommit där och då".

Bianca Ingrosso i Wahlgrens värld
Bianca Ingrosso får utbrott i "Wahlgrens värld". Foto: discovery+.

Hon förklarar att att hon fick ett "mentalt utbrott" när hon befann sig bland de "tryggaste människorna" i sitt liv och att det som visades var "en person som gick igenom så mycket i sitt liv på det privata planet och som inte kunde hantera alla känslor".

Hon berättar även om sin ätstörning och att hon i dag är på en plats i livet där hon vill "bryta bandet" till den. "I dag är jag på den bästa platsen i mitt liv, jag har aldrig varit så här trygg, så här säker på var min resa är på väg och jag har aldrig varit så fucking redo på att ta mig ur den här ätstörningen som jag har haft i sjutton år".

Bianca Ingrosso i nya programmet BIANCA
Bianca Ingrosso i nya programmet "BIANCA". Foto: discovery+. 

Nu ska Bianca rådda en egen talkshow

I kväll sänds BIANCAdiscovery+ och kommer säkert att hjälpa streamingtjänsten att värva nya prenumeranter. Bianca Ingrosso är trots allt kanalens största stjärnnamn. Hon kommer säkerligen att klara av uppdraget galant, bjuda på sin utmärkande charm och strålande underhållning. Själv är jag bara orolig för att arbetsbördan ska bli för mycket för en person som, utöver sina egna problem, befinner sig i en storm med sin samarbetspartner Gina Tricot, och vars varje steg granskas och döms av sin omvärld.

Men det gäller inte bara Bianca. Låt oss komma ihåg en sak: även om Bianca Ingrosso är namnet på allas läppar är hon bara frontfiguren för det realitykapital som har vuxit fram världen över och som blivit Discoverys främsta konkurrensmedel. Joakim och Jonna Lundell har till och med vittnat om mordhot på sina barn. Deltagarna i dokusåpan Ex on the Beach har pratat om hur deras mående förvärrades efter deras medverkan. Vilket ansvar har en arbetsgivare som tjänar pengar på att människor exploaterar sig själva? Om du frågar mig, stort.

Disovery svarar på Filmtopps fråga

Sett till att Discovery trots allt är den kanal där Bianca tog klivet in i TV-rutan frågade vi dem hur de ser på sitt ansvar för sina unga, talanger. Mathilde Albinsson, PR-manager på Warner Bros. Discoverys Sverige-avdelning, svarade följande på ett mail:

"Warner Bros. Discoverys första och främsta prioritet är att alla som jobbar med oss och medverkar i våra program och kanaler mår bra och är trygga. Av just det skälet kan vi som du förstår inte gå in på några detaljer om enskilda anställdas eller medverkandes situation och behov. Vi håller en kontinuerlig tät och öppen dialog med alla som jobbar med oss och erbjuder alltid stöttning om eller när det så önskas eller behövs."

Jag hoppas att Bianca är så stark som hon menar att hon känner sig. Jag hoppas att den berömda väggen inte blir nästa hållplats. Jag hoppas att svenska medier kollar på hennes klipp och slutar vandra den väg som brittisk press gjort sig berömd för. Jag hoppas att Discovery tar han om sina unga talanger, på riktigt.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL