Carola om pappans melankoli: En slags oäkting – premiär för Vem tror du att du är?

Carola om pappans melankoli: "En slags oäkting" – premiär för Vem tror du att du är?

  • Discovery+
Uppdaterad 09 mars 2023 kl. 10:03 | Publicerad 08 mars 2023 kl. 16:03

Carola åker till ett gammalt lokstall och får veta mer om sin familjehistoria i säsongspremiären av Vem tror du att du är?

I första avsnittet av den "Vem tror du att du är?" säsong 3 får vi följa med artisten Carola Häggkvist när hon lär sig mer om sin mormors bakgrund. Hon får även testa på att arbeta som lokförare.

OBS! Artikeln beskriver innehåll från säsongspremiären av "Vem tror du att du är?" säsong 3, som sänds på Kanal 5 klockan 21.00 den 8 mars.

Carola Häggkvists familj
Carola Häggkvist med sin familj. Foto: Discovery+

Tittarfavoriten "Vem tror du att du är?" är tillbaka på Kanal 5 och discovery+ med sin tredje säsong. Denna gången är det Carola Häggkvist, Christine Meltzer, Björn Ferry, Peter Magnusson, Ulla Skoog och Edward Blom som ska få åka på en "släktresa" för att utforska sina rötter.

I premiäravsnittet får vi bland annat följa Carola när hon blickar tillbaka på barndomen.

En lycklig barndom

Carola inleder avsnittet med att ge en kort bakgrund om sitt liv. Hon beskrev starten av sitt kändisskap med vinsten i Melodifestivalen 1983, med låten “Främling”, och att livet före och efter vinsten kändes som “natt och dag”. Barndomen beskrev hon som lycklig med en pappa som var en “entertainer” och en mamma som var mer uppfostrande. Carola berättade att hennes mamma, Anita, “sparade på de positiva orden”.

– Efter att jag hade sjungit så kunde hon säga “hm, jag glömmer ju att du är sådär duktig. Det är ju helt otroligt att du är min dotter”, berättar Carola med ett skratt.

Carolas föräldrar, Anita och Jan
Carolas föräldrar, Anita och Jan. Foto: Discovery+

Carola om faderns melankoli: "Upplevelsen att vara någon slags oäkting"

Artisten berättade att hennes pappa, Jan, aldrig fick veta vem som var hans riktiga far. Det var något som påverkade honom genom hela livet och som visade sig genom “vårdepressioner” och melankoli när han drack ett glas för mycket. 

– Jag förstår ju i dag att pappa sökte och längtade och ville täppa de här hålen av bekräftelse och förkastelse. Han hade så mycket känslor av förkastelse och att han inte var tillräckligt värd, förklarar Carola.

Mannen som Carolas farmor pekade ut som fadern till sin son, förklarar Carola, nekade till faderskapet. Det fanns dessutom inga likheter dem emellan. 

– Han gick omkring med upplevelsen att vara någon slags oäkting och det var inte positivt för honom. Det kom vårdepressioner och det kom lite melankoli på fredagskvällar om han tog ett glas för mycket, berättar Carola i programmet. 

Carola testar att arbeta på ett ånglokomotiv
Foto: Discovery+

"Det sätter sig på näthinnan"

Första platsen Carola besöker i programmet är Nynäshamn, där hon får veta mer om sin mormors bakgrund. Hon tåghistorikern Thomas Lindström som berättar om hennes mormors pappa, Lars-Johan Larsson Rask. Han arbetade med ånglokomotiv och därför fick Carola testa hur det kan ha varit att arbeta på ett ånglok. 

Thomas berättar mer om Lars-Johan Larsson Rask och hur han träffade sin fru Maria Magdalena Vermelin som han fick fem barn tillsammans med. Maria Magdalena gick dessvärre bort tidigt i cancer och Lars-Johan gifte därefter om sig med Hulda Forslund

Thomas visar ett familjefoto på Carolas mormors far
Thomas pekar ut Lars-Johan på ett familjefoto. Foto: Discovery+

– Det är jättemycket att ta in när man just får se bilder och sådär, det sätter sig på näthinnan. Lars-Johan var ju faktiskt inte så långt bort ifrån min mamma och min uppväxt heller, det var ju min mammas morfar, sa Carola. 

Med det tackade Carola tåghistorikern Thomas Lindström för genomgången av sin mormors historia. 

Första avsnittet av "Vem tror du att du är?" har premiär i kväll 21.00 på Kanal 5 och finns att streama på discovery+

Mer läsning:

NÄSTA ARTIKEL