Harrison Ford om sin sämsta film: "Glad att jag gjorde den"

Detta hatar Harrison Ford med Blade Runner: "Var alla höga på droger?"

Filmtopp
21 maj 2023 kl. 12:05

Håller inte tillbaka på kritiken

Bioaktuella Harrison Ford har medverkat i flera av filmhistoriens största klassiker, varav "Blade Runner" är en av dem. Men stjärnan själv har haft ett och annat att säga om det inflytelserika sci-fi-dramat.

Hollywoodlegenden Harrison Ford, 80, svingar piskan på nytt i den kommande Indiana Jones-filmen Dial of Destiny, som nyligen hade smygpremiär till blandade reaktioner på filmfestivalen i Cannes.

Filmstjärnan är van vid att stå i rubrikernas centrum, men inte alltid för att han är aktuell med en ny rulle. Han är även känd för att vara frispråkig och ibland skapa rubriker när han yttrar sig ofiltrerat, vilket vi titt som tätt blir påminda om.

För ett tag sedan valde han nämligen att kritisera filmklassikern Blade Runner, vars öppning han sågar till fotknölarna. Filmens regissör, Ridley Scott, som beskrivit Harrison Ford som den jobbigaste människan han arbetat med, fick till slut anpassa sig efter kritiken.

Harrison Ford hatar öppningen i Blade Runner: "Var alla höga på droger?"
Foto: Warner Bros.

Detta hatar Harrison Ford med Blade Runner: "Var alla höga på droger?"

Det var under Oscarsgalan 2021 när Harrison Ford skulle presentera priset för Bästa klippning som han redogjorde vad han hatar med Blade Runner. Han tog fram en hopknycklad papperslapp ur fickan och räknade upp flera redigeringsförslag som han skrev efter att han hade sett den första gången.

– Öppningen är för ryckig. Varför låter berättarrösten så fruktansvärd? Han låter drogad. Var alla höga på droger?  Dekker vid pianot är outhärdlig. Flashback-dialogen är förvirrande. Lyssnar han på en bandinspelning? Varför behöver vi den tredje klippningen till äggen? Synagoga-musiken är hemsk på gatan.

Avslutningsvis lade han in nådastöten: 

– Fram till Zoras död är filmen dödligt tråkig. Denna film blir värre för varje visning.

Så vad var poängen med att lista upp allt han hatar med en flera decennier gammal film? Ford ville lyfta fram redigeringen som en av de mest kritiska momenten i filmskapande, vilket ofta förbises av regi, skådespelarprestationer och foto.

– Möjligheterna kan verka oändliga, men klipparen arbetar hårt, ofta i ensamhet, för att göra tusentals val, placera rätt del med rätt längd i rätt ordning för att nå den bästa versionen av vad filmen vill vara. Det är en extremt svår process och inget för den otåliga, inget för den svaghjärtade.

Ridley Scott gjorde ändringar i Blade Runner långt efter Indiana Jones-stjärnans önskemål

Regissören bakom Blade RunnerRidley Scott, ska ha sagt att Harrison Ford är den jobbigaste personen han någonsin jobbat med. Mest på grund av hur mycket skådespelaren kan om filmskapande i stort och hur han lade sig i det övriga arbetet. Hur som helst kom Ridley Scott att göra vissa ändringar i filmen långt senare. Framför allt tog han bort berättarrösten i filmens Director's Cut-version som släpptes 2007.

Men även om Harrison Ford hatar delar med Blade Runner så verkar han ändå hålla med allmänheten om att helheten är bra. Annars hade vi nog inte fått se honom återvända till sin roll i Blade Runner 2049.

Mer läsning:

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL