Se actionpackad trailer till nya Indiana Jones med Harrison Ford

Kritiker dissar nya Indiana Jones-filmen: "Generisk och klumpig"

Filmtopp
Uppdaterad kl. 10:05 | Publicerad 20 maj 2023 kl. 09:05

Inget sagoslut för Harrison Ford som den piskande arkeologen

"Indiana Jones and the Dial of Destiny" med Harrison Ford har visats på Cannes Film Festival ,och kritikerna är långt ifrån övertygade. Bland annat skriver The Telegraph att den är "generisk och klumpig".

I sommar får vi se Harrison Ford återvända till vita duken i rollen som äventyraren Indiana Jones en allra sista gång. Men att döma av de första reaktionerna blir det en final som lämnar oss med en del i övrigt att önska. Den har nämligen fått ett svalt mottagande av kritikerkåren. Kallast är The Telegraph som tycker att den misslyckas som actionfilm.

Den efterlängtade storfilmen låter oss följa Indiana Jones när han närmar sig pensionen och brottas med att passa in i en värld som verkar ha vuxit ifrån honom. Men när tentaklerna av en alltför bekant ondska återvänder i form av en gammal rival måste Indy sätta på sig sin hatt och ta upp sin piska en gång till. Den här gången för att se till att en uråldrig och kraftfull artefakt inte hamnar i fel händer.

Kritiker dissar nya Indiana Jones-filmen: "Generisk och klumpig"
Foto: Lucasfilm.

Kritiker dissar nya Indiana Jones-filmen: "Generisk och klumpig"

Tidigare i veckan hade Indiana Joens and the Dial of Destiny premiär på Cannes Film Festival och filmseriens stora stjärna Harrison Ford brast ut i tårar av det kärleksfulla mottagande han fick. Men trots att publiken jublade över att få se en 80-årig Ford återvända som Indiana Jones, hade filmen i sig hade svårt att leva upp till förväntningarna.

Flera av de internationella recensioner som släppts har varit kritiska mot den nya Indiana Jones-filmen. På Metacritic kan vi se att den i skrivande stund har ett betygssnitt på 51/100, vilket är ett stadigt hack under den föregående filmen Indiana Jones och kristalldödskallens rike som kom ut 2009 och har snittet 65/100.

Än så länge har det kommit 14 recensioner, där 4 av dem är positiva och 10 av dem negativa. Bland de som ger den lägst betyg har vi tungviktare som Screen Daily, Variety, Indiewire, The Hollywood Reporter och The Telegraph. De sistnämnda går hårt åt filmen och kallar dess insats som actionfilm för "generisk och klumpig".

Screen Daily delar även de ut svidande piskrapp till äventyret:

– Denna ikoniska arkeolog har spenderat sitt liv med att gräva efter skatterna från det förflutna. Tyvärr gör Dial Of Destiny samma sak och plundrar våra gemensamma kära minnen av en en gång i tiden fantastisk filmserie.

Kritiker dissar nya Indiana Jones-filmen: "Generisk och klumpig"
Foto: Lucasfilm.

Fler recensioners utdrag

Indiana Jones and the Dial of Destiny har svensk biopremiär den 30 juni. Vi får hoppas att besökarna då tycker att den är bättre än majoriteten av recensenterna. Nedan kan du läsa fler utdrag av deras texter:

– Nu, 80 år gammal, strålar Ford fortfarande med sin unika karisma. Det är synd då Dial of Destiny inte behandlar sina hjältar rättvist – varken Ford eller Dr. Henry Jones, äventyrlig arkeolog. (Vanity Fair)

– Detta är en stor, bombastisk film som tar med oss på en resa, men finner aldrig mycket glädje i processen. Trots John Williams hårt arbetande musik som kontinuerligt trycker på våra nostalgiknappar och försöker övertyga oss om att vi är med på en vild åktur. (Hollywood Reporter)

Indiana Jones and the Dial of Destiny är en plikttroget ivrig men i slutändan ganska glädjelös nostalgisk skröna. (Variety)

– Inte bara är Indiana Jones and the Dial of Destiny nästan helt bortkastad tid, det är också en överdriven påminnelse om att vissa reliker är bättre kvar där de hör hemma. (Indiewire)

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL