Det hoppas Milad Alami att du ska känna efter Oscarsbidraget ”Motståndaren”

Det hoppas Milad Alami att du ska känna efter Oscarsbidraget ”Motståndaren”

Emil Oscar Rasmussen
21 september 2023 kl. 18:09

Alami vill trigga frågor med det svenska Oscarsbidraget

Tidigare i dag avslöjade svenska Oscarkommittén att det blir Milad Alamis "Motståndaren" som presenteras som Sveriges Oscarsbidrag inför galan 2024, och där med har chansen att tävla i kategorin Bästa internationella film. I en intervju med Filmtopp avslöjar regissören vad han hoppas att filmen ska få folk att känna.

Milad Alamis "Motståndaren" har presenterats som Sveriges Oscarsbidrag 2024. Utnämningen av den svenska Oscarkommittén innebär att dramafilmen kandiderar om att tävla i kategorin för Bästa internationella film på Oscarsgalan 2024. Filmen valdes ut framför de två andra slutkandidaterna, som var Lukas Moodyssons Tillsammans 99 och Mika Gustafsons Paradiset brinner.

I samband med att Motståndaren hade världspremiär tidigare i år på Berlin International Film Festival fick Filmtopps Oskar Gustavsson Klingenstierna chansen att intervjua Milad Alami om hans framgångsrika film.

Det hoppas Milad Alami att du ska känna efter Oscarsbidraget ”Motståndaren”
Foto: TriArt Film.

Det hoppas Milad Alami att du ska känna efter Oscarsbidraget ”Motståndaren”

När Filmtopps Oskar Gustavsson Klingenstierna intervjuade Milad Alami fokuserade mycket av samtalet på de egna erfarenheterna som inspirerade filmen och utmaningarna med att spela in under pandemin, men också om mer lättsamma aspekter – som vem i film-Sverige man ringer om man behöver få tag på en ren till inspelningen.

Alami fick också frågan om vad han vill att folk ska känna när eftertexterna till Motståndaren väl börjar rulla. På Alami låter det snarare som om han vill att det är tankarna som ska flöda efter att man sett filmen:

– De filmer jag tycker om är sådana som ställer frågor och kanske  inte nödvändigtvis kommer med alla svar. Det är filmer man tänker på efter sluttexterna. För mig är det sådana filmer som stannar kvar och det hoppas jag att den här gör också.

Alami utvecklar:

– Många i vårt samhälle kommer med svar och jag tycker film ska ställa frågor. Vad man tar med sig, det är upp till en själv, men jag märker att när vi visar den här filmen så har folk mycket att prata om.

Oscarsgalan 2024 går av stapeln den 10 mars. Den 21 december får vi reda på om "Motståndaren" har gått vidare till nästa steg i urvalsprocessen inför galan.

NÄSTA ARTIKEL