Sveriges biografer kämpar i motvind

Sveriges biografer kämpar i motvind

Uppdaterad 07 juli 2021 kl. 16:07 | Publicerad 21 juli 2020 kl. 12:07

Väldigt få svenskar går på bio just nu.

Det går inte bra för svenska biografer. Salongerna gapar tomma och regeln om att max 50 biobesökare får vistas i samma salong består.

Nu under sommaren har biograferna i Sverige öppnat upp om de följer vissa regler. Men trots detta är salongerna långt ifrån att vara fulla, mycket på grund av att det får vistas max 50 personer i varje salong, vilket radioprogrammet Kulturnytt bekräftat. Filmstaden tar alltså in max 50 personer vid varje filmvisning, men det räcker tyvärr inte för att vända den nedåtgående trenden. Anledningen till att så få går på bio tros också vara att utbudet av nya filmer är väldigt snävt just nu då många filmer skjuts upp på grund av Coronaviruset.

När salongerna öppnade i Stockholm, Göteborg, Västerås och Malmö var beläggningen inte mer än 70 % av alla biosäten vilket betyder att det genomsnittligt har varit 35 biobesökare under en visning. Peter Fornstam som är ordförande i Sveriges Biografägarförbund och vd för Svensk Bio tror att mycket beror på utbudet.

– Att det inte blir fullt beror först och främst på att vi ännu inte fått några breda, stora filmer, säger Peter Fornstam till Kulturnytt.

Planen är att alla biografer i Sverige ska kunna vara öppna i slutet av juli. Läs också om att Deadpool-skaparen tror att en tredje film kan bli svårt att få till.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL