Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Dessa filmer måste The Square slå för att vinna Oscar

Dessa filmer måste The Square slå för att vinna Oscar

David Lindahl | Nyhet
04 mars 2018
David Lindahl | Nyhet
04 mars 2018

Ruben Östlunds The Square är nära en Oscar men först måste den slå dessa fyra filmer.

The Square.

Ruben Östlund spatserar snart in på Oscarsgalan och hans film The Squares nominering i kategorin "bästa icke-engelskspråkiga film" är den andra svenska i rad. Förra året var det Hannes Holms En man som heter Ove som gjorde entré på den röda mattan. Chansen att vinna sågs dock inte som lika stor för ett år sedan som nu. Ruben Östlund tog hem Guldpalmen i Cannes men förlorade på Golden Globe-galan mot tyska In the fade, som dock inte ens fick en Oscarsnominering.

The Square är en populär film och frågan är om Östlund äntligen får gå hem med den gyllene riddaren som han så länge längtat efter. Men innan dess måste hans The Square besegra dessa fyra filmer:

The Insult  Libanon

Bild från The Insult.

Den libanesiska filmen The Insult handlar om libanesen Christian Tony och den palestinska flyktingen Yasser som börjar bråka efter att Yasser försökt laga ett avloppsrör på Tonys balkong. Deras konfrontation tas så småningom upp i rättegång och blir en nationell angelägenhet.

Saknaden  Ryssland

Bild från Loveless.
Foto: Sony Pictures Classics.

Andrey Zvyagintsevs film Saknaden handlar om ett par som är mitt uppe i en svidande skilsmässa. Otrohet från båda hållen har präglat relationen och deras son hamnar i kläm. En dag försvinner pojken på väg mot skolan och föräldrarna tvingas bittert samarbeta för att leta reda på honom.

Saknaden är en gripande film om vuxnas sökande och strävan efter egen lycka medan andra kommer i kläm. Filmtopp gav filmen en fyra och vår recension går att läsa här.

Av kropp och själ  Ungern

Alexandra Borbély i On Body and Soul.
Alexandra Borbély i On Body and Soul.

På ett slakteri utanför Budapest börjar den socialt obekväma Maria arbeta som kvalitetstestare. Chefen Endre undviker också gärna för mycket social kontakt med människor. De båda förs närmare varandra när de upptäcker att de har samma dröm om kvällarna: att de är hjortar ute i en skog.

En speciell film om att våga ta kontakt på sina egna villkor och inte följa samhällets utstakade ramar. Filmtopp gav filmen en fyra och vår recension går att läsa här.

En fantastisk kvinna  Chile

Bild från En fantastisk kvinna.

Transsexuella Marinas pojkvän går plötsligt bort efter att de haft en utekväll tillsammans. Nu tvingas hon brottas med samhällets och familjens fördomar samtidigt som hon kämpar för att få lov och säga adjö till sin älskade.

En viktig film om samhällets syn på människor och fördomarna som florerar. Vackert berättad i Santiagos soliga stad.

Tror du att The Square kommer att vinna Oscar för bästa icke-engelskspråkiga film?