Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Filmen On Body and Soul

On Body and Soul (2017)

 • 1h 56 min
 • Drama
David Lindahl | Recension
26 februari 2018
David Lindahl | Recension
26 februari 2018

On Body and Soul är en ungersk film om ensamhet och att våga söka kontakt på egna villkor.

Den ungerska regissören Ildikó Enyedi har varit verksam inom filmbranschen sedan 80-talet. Nu efter ett långt avbrott från spelfilmer är hon tillbaka med dramat On Body and Soul.

 • Regi:
  Ildikó Enyedi
 • Manus:
  Ildikó Enyedi
 • I rollerna:
  Géza Morcsányi, Alexandra Borbély, Ervin Nagy m.fl.

 

Alexandra Borbély i On Body and Soul.
Alexandra Borbély i On Body and Soul.

På ett slakteri i Budapest anställs den socialt obekväma Maria som kvalitetstestare av kreaturen. Hennes närvaro blir snabbt ett skvaller på fabriken och hennes extremt noggranna personlighet gör att hon på millimetern kategoriserar djuren. Slakterichefen Endre är också tillbakadragen och finner hennes sätt tilltalande. De båda dras ännu närmare till varandra när det visar sig att de delar samma dröm om nätterna: att de är hjortar ute i en stillsam skog.

On Body and Soul är en vacker och lågmäld film om människor i vårt samhälle som kanske beteendemässigt anses sticka ut. Den handlar om att våga vara annorlunda och trivas med det. Att hitta livslyckan på dina egna villkor.

Visuellt är filmen mycket grafisk och tvekar inte att visa hur det går till på ett slakteri. Parallellt med Marias och Endres tillvara på arbetet och hemma, hoppar filmen in i deras drömmar som hjortar ute i skogen. Det finns en tydlig medvetenhet att i ena stunden romantisera friheten att vara ett djur ute i naturen, till att sedan visa en slakt.

On Body and Soul väcker frågor om vad som egentligen är lycka i livet. Maria och Endre drömmer om en gemenskap som fria djur i naturen, fria från den stela tillvaron som de lever i på slakteriet. Samtidigt förstör de båda den drömmen genom sina arbeten. Är det med andra ord vi människor som själva förstör och står i vägen för vår egen lycka?

Trots några snedsteg kring onödiga trådar som aldrig riktig löses upp, levererar ändå Ildikó Enyedis On Body and Soul ett vackert och väl paketerat budskap om kärlek under okonventionella förhållanden.

För fler bra filmer kan ni här läsa om de bästa filmerna från 2017.