Den enda Stephen Spielberg-filmen han själv kan titta på: ”Nästan perfekt”

Den enda Stephen Spielberg-filmen han själv kan titta på: ”Nästan perfekt”

Ivar Sandberg
Uppdaterad 27 april 2024 kl. 05:04 | Publicerad 26 april 2024 kl. 09:04

Spielberg har svårt att se sina egna filmer – med ett undantag

En av filmhistoriens bästa regissörer har väldigt svårt att se om sina egna filmer utan att fokusera på saker han vill förbättra – men det finns ett undantag som han kallar för "nästan perfekt".

En av de största regissörerna någonsin, om inte den största, är utan tvekan Steven Spielberg. Spielberg som föddes 1946 började så tidigt som 15 år gammal med att regissera kortfilmen The Last Gun (1959). Som 20-åring regisserade han sin första långfilm Firelight (1964) och på 1970-talet tog karriären fart på allvar, och klassikerfilmerna avlösta snart varandra.

En av de många ikoniska filmerna är snudd på perfekt

Steven Spielberg ligger bakom kända och älskade filmer som bl.a. Hajen (1975), Jurassic Park (1993) och Jakten på den försvunna skatten (1981). Trots att hans filmer är så omtyckta av publiken har han svårt att själv se på dem.

Mästerregissören har beskrivits som en perfektionist och i en intervju med The Late Show with Stephen Colbert från förra året säger han att han "ser få av [sina] egna filmer efter att han gjort dem" och förklarar att han inte kan se dem utan att fokusera på saker han gärna hade gjort bättre.

– Ibland ser jag saker som jag försökte göra men inte lyckades med, säger regissören till Stephen Colbert.

Trots detta händer det att han ser på någon av sina filmer tillsammans med sina barn, och där finns det specifikt en titel som sticker ut, E.T. The Extra Terrestrial (1982).

Den enda Stephen Spielberg-filmen han själv kan titta på: ”Nästan perfekt”
Foto: UIP.

”För det mesta är E.T. en nästan perfekt film”

Spielberg förklarar i intervjun att han inte velat att hans barn skulle se E.T. utan honom på grund av filmens läskigare element, men han verkar inte ha lidit av att behöva se sitt verk.

– För det mesta är E.T. en nästan perfekt film, säger han.

Filmtopp håller dig uppdaterad om senaste nytt i filmvärlden.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL