Nu på bio

Det senaste på biofronten!

De tävlar om årets manuspris för bästa nordiska dramaserie

De tävlar om årets manuspris för bästa nordiska dramaserie

Filmtopp
Filmtopp | Nyhet
02 januari 2020
Filmtopp
Filmtopp | Nyhet
02 januari 2020

Fem nordiska dramaserier är nominerade till manuspriset Nordisk Film & TV Fond Prize. Priset består av 200 000 norska kronor och delas ut under TV Drama Vision på Göteborg Film Festival 2020.

För fjärde året i rad delas priset för bästa manus för nordiska dramaserier ut under Göteborg Film Festival. Fem serier från Danmark, Finland, Island, Norge och Sverige har nominerats till priset, som tilldelas huvudförfattaren/huvudförfattarna bakom serien. Det första avsnittet av de nominerade serierna kommer att visas i Göteborg Film Festivals publika program. Priset är finansierat av Nordisk Film & TV Fond.

Prisutdelningen äger rum den 29 januari 2020 på TV Drama Vision i samband med Nordisk Film & TV Fonds 30-årsjubileum.

– Med Nordisk Film & TV Fond Prize vill fonden prisa manuskonsten, grunden för bra drama, så även nordisk kvalitetsdrama, något som fonden nu i januari har stöttat i 30 år. Med öppna armar välkomnar vi årets fem nominerade serier, där alla utmärks av ett förstklassigt historieberättande på ett sätt som bådar gott för nordiska dramaserier 2020 på internationella marknader där konkurrensen är hårdare än någonsin, säger Liselott Forsman, VD på Nordisk Film & TV Fond.

– Göteborg Film Festival är mycket stolta över att presentera årets nominerade, ett fantastiskt urval av mångfacetterade och fängslande berättelser om vår tids utmaningar i stora och små perspektiv. I en snabbt växande bransch med förändrade publikbeteenden är vikten av starka berättelser större än någonsin, säger Cia Edström, Programchef TV Drama Vision, Göteborg Film Festival

Som tidigare tillkännagivits består årets jury, som kommer att ta på sig den svåra plikten att välja en vinnare bland årets nominerade, av följande: den hyllade norska skådespelaren Jakob Oftebro (Agent Hamilton, Kon-Tiki), den svenska skådespelaren Moa Gammel (Jordskott, Tommy), den polska prisbelönta producenten och regissören Dariusz Jabłoński (Photographer, The Pleasure Principle) och den norska journalisten Cecilie Asker (Aftenposten).

Förra årets vinnare av Nordisk Film & TV Fond Prize var Merja Aakko och Mika Ronkainen, författarna bakom den finska dramaserien All the Sins (Kaikki Synnit).

Den 43: e Göteborg Film Festival pågår 24 januari – 3 februari 2020.
TV Drama Vision pågår 29 – 30 januari 2020.

De nominerade är:

Caliphate

Kalifat
Sverige, 2020, 8 x 45’
Nominerade manusförfattare: Wilhelm Behrman och Niklas Rockström
Regissör: Goran Kapetanovic
Producent: Tomas Michaelsson
Producerad av Filmlance för SVT
International sales: Endemol Shine International
Premiär: 12 jan 2020

I thrillerserien Kalifat möter vi fem unga kvinnor, vars öde sammanflätas i en berättelse om hur religiös fundamentalism kan förföra individer och förstöra liv. Baserat på en idé av Wilhelm Behrman, som har skapat serien tillsammans med Niklas Rockström. Guldbaggebelönade Goran Kapetanovic står för regin. Serien är inspelad i Stockholm och i Jordanien.

Happily Never After

Pabbahelgar
Island, 2019, 6 x 45’
Nominerad manusförfattare: Nanna Kristín Magnúsdóttir
Regissörer: Nanna Kristín Magnúsdóttir, Marteinn Thorsson
Producenter: Birgitta Björnsdóttir, Nanna Kristín Magnúsdóttir, Thor Sigurjonsson
Producerad av Zik Zak Filmworks, CUBS Productions för RÚV
International sales: REInvent Studios
Premiär: 6 okt 2019

Den 38-åriga parterapeuten och trebarnsmamman Karens liv vänds upp och ner när hon upptäcker att hennes man är otrogen. Som ensamstående tvingas hon ta farväl till den utopiska visionen om den perfekta kärnfamiljen, och de professionella råd som hon ger sina kunder verkar nu absurda.

The Paradise

Paratiisi
Finland, 2020, 8 x 50’
Nominerad manusförfattare: Matti Laine
Regissör: Marja Pyykkö
Producenter: Marko Röhr, Ran Tellem, Tiina Pesonen, Laura Fernandez Espeso, Javier Méndez, Bernat Belias
Producerad av MRP Matila Röhr Productions och Mediapro Studios för YLE och MEDIAPRO
Nordic sales: Yle Sales
International Sales: The Mediapro Studio Dist
Premiär: 9 feb 2020

Mord skakar om samhället Fuengirola med en stor finländsk befolkning, som gjort detta lilla hörn av Málaga vid Medelhavets stränder till sitt eget lilla paradis. Hilkka, en 60-årig rutinerad poliskommissarie, reser från Finland för att hjälpa den lokala polisen. Men att fly undan kylan och mörkret är mycket lättare än att lämna ditt eget förflutna bakom sig.

When the Dust Settles

Når støvet har lagt sig
Danmark, 2020, 10 x 58’
Nominerade manusförfattare: Dorthe Høgh och Ida Maria Rydén
Regissörer: Milad Alami, Jeanette Nordahl and Iram Haq
Producent: Stinna Lassen
Producerad av DR Drama för DR
International sales: DR Sales
Premiär: 2 feb 2020

Det är en livlig fredag på den nyöppnade restaurangen. Gäster äter, dricker och njuter av ett ledigt liv, när två maskerade män med vapen omärkt kommer in i rummet. Skott avfyras. Och livet blir aldrig detsamma igen. Över de nästkommande tre veckorna kommer livet för de åtta huvudkaraktärerna förändras dramatiskt, och de kommer ifrågasätta sina egna liv och valen de gjort.

22. juli

Norge, 2020, 6 x 50’
Nominerad manusförfattare: Sara Johnsen
Serieskapare: Sara Johnsen och Pål Sletaune
Regissör: Pål Sletaune
Producenter: Elisabeth Tangen and Per Berge Engebretsen
Producerad av NRK Drama
International sales: Digital Rights Group (DRG)
Premiär: 5 jan 2020

22. juli berättar historien om människor som genom sitt arbete och yrke drabbades av terrorattacken i Norge den 22 juli 2011. Med fiktiva karaktärer, men baserat på noggrann forskning, är det en berättelse om de system som formar våra dagliga liv och vilka vi är när tragedin slår till