De har lett Oscarsgalan flest gånger – Jimmy Kimmel klättrar på listan

De har lett Oscarsgalan flest gånger – Jimmy Kimmel klättrar på listan

Emil Oscar Rasmussen
16 november 2023 kl. 10:00

Jimmy Kimmel nosar på en pallplats

Jimmy Kimmel har bekräftats som värd för Oscarsgalan 2024, vilket markerar den fjärde gången han leder filmbranschens största fest. Nu klättrar han på listan över dem som har lett galan flest gånger.

Oscarsgalan är den mest prestigefyllda av sitt slag – inget pris i filmvärlden väger lika tungt som den gyllene statyetten som delas ut till vinnarna i respektive kategori. Av förklarliga skäl ses det därför som ett stort hedersuppdrag att få stå som värd för galan, och vem som ska få leda (eller inte leda) galan är ofta en stor snackis, inte minst de senaste åren när det flera gånger saknats någon utnämnd huvudvärd.

Under onsdagskvällen avslöjade Oscarsakademin att det blir talkshow-profilen Jimmy Kimmel som leder Oscarsgalan 2024. Det blir fjärde gången Kimmel leder galan, efter att han tidigare har stått som värd 2023, 2018 och 2017.

Att Kimmel återigen får leda Oscarsgalan gör att han klättrar på topplistan över dem som har lett prisceremonin flest gånger – och nu är han snuddande nära en pallplats.

De har lett Oscarsgalan flest gånger – Jimmy Kimmel klättrar på listan
Jimmy Kimmel leder snart Oscarsgalan för fjärde gången. Foto: ABC.

De har lett Oscarsgalan flest gånger – Jimmy Kimmel nära pallplats

Jimmy Kimmels utnämnande som värd för kommande Oscarsgala gör att han nu klättrar upp på en delad fjärdeplats över dem som har lett galan flest gånger. Med värdskapet under 2023 sållade Kimmel sig till fint sällskap med bland andra Steve Martin och Jerry Lewis som en av dem som lett galan tre gånger, men nu lämnar han dessa ikoner bakom sig. I stället får han nu dela plats på listan med Whoopi Goldberg och Jack Lemmon, som båda lett galan fyra gånger vardera.

För att nå upp till en delad pallplats måste Kimmel "bara" leda galan ytterligare en gång till. Just nu sitter Johnny Carson ensam på tredjeplats med fem Oscarsgalor på sin meritlista. De två övre pallplatserna är däremot mer avlägsna. Billy Crystal har lett Oscarsgalan imponerande nio gånger, men det är inte i närheten av Bob Hope som stod som värd makalösa 19 gånger.

Topplista: De har varit Oscarsvärdar flest gånger

1. Bob Hope – 19 gånger (solo 14 gånger, med andra 5 gånger)
2. Billy Crystal – 9 gånger (solo 9 gånger)
3. Johnny Carson – 5 gånger (solo 5 gånger)
4. Whoopi Goldberg – 4 gånger (solo 4 gånger)
4. Jack Lemmon – 4 gånger (solo 2 gånger, med andra 2 gånger)
4. Jimmy Kimmel – 4 gånger (solo 4 gånger, varav den fjärde sker 2024)
7. Steve Martin – 3 gånger (solo 2 gånger, med andra 1 gång)
7. Jerry Lewis – 3 gånger (solo 2 gånger, med andra 1 gång)
7. David Niven – 3 gånger (med andra 3 gånger)

Är du mer nyfiken på Oscarsvärdarnas historia kan du kolla in vår lista över samtliga värdar genom historien.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL