Carla Sehn från Kärlek & Anarki och Sjukt

De är nominerade till Zalando Rising Star Award 2022

Filmtopp
06 oktober 2022 kl. 14:41

De har chans att koras till morgondagens stjärna

Stockholms internationella filmfestival har i ett pressmeddelande presenterat vilka som är nominerade till "Zalando Rising Star Award" – priset som årligen delas ut till en skådespelartalang med potential att utvecklas till morgondagens stjärna.

För fjortonde året i rad hyllar Stockholms internationella filmfestival en ny talang med Zalando Rising Star Award. Priset tilldelas den skådespelare som gjort utmärkande prestationer inom film och TV, och därmed har möjlighet att bli morgondagens stjärna. Vinnaren utses på festivalens prisutdelning fredagen den 18 november och erhåller en resa till Cannes filmfestival i maj 2023. I årets jury ingår skådespelarna Evin Ahmad och Matias Varela.

Årets nominerade är:

Asta Kamma August (Aktuell i Bränn alla mina brev)
Alieu Jeng (Aktuell i En mot en)
Carla Sehn (Aktuell i Stammisar, Kärlek och anarki och Vuxna människor)
Granit Rushiti (Aktuell i Jag är Zlatan)
Sara Shirpey (Aktuell i Spelskandalen, En mot en och Diorama)
Solomon Njie (Aktuell i En mot en)

– För fjärde året i rad är Zalando officiell partner till Stockholms internationella filmfestival och vi ser fram emot att uppmärksamma årets vinnare av Zalando Rising Star Award. Det var ett stort nöje att lyfta förra årets vinnare Edvin Ryding, som även var med i vår julkampanj 2021. Vi ser fram emot att fortsatt stödja unga svenska skådespelare tillsammans med Stockholms filmfestival, säger Joanna Hummel, General Manager, Norden och Baltikum, Zalando.

Juryn för Zalando Rising Star Award

Juryn som valt de nominerade och utser vinnaren utgörs av ordförande  Anna Carlson Nordqvist  (f.d. ordförande på Teaterförbundet för scen och film),  Lisa Rosengren Lagercrantz (Film & TV-Producenterna) och  Jan Göransson  (Svenska filminstitutet). I år ansluter även skådespelarna Evin Ahmad och Matias Varela till juryn.

Evin fick sitt genombrott i filmen Dröm vidare (2017) en roll som gav henne en Guldbaggenominering för Bästa kvinnliga huvudroll. Efter succén i Snabba Cash-serien i rollen som Leya är hon nu aktuell i seriens andra säsong. Matias fick sitt stora film genombrott i Snabba Cash-triologin (2010) och har därefter gjort internationell debut i den Netflix-producerade tv-serien Narcos (2017). Senast aktuell är han i Fartblinda (2019).

Tidigare vinnare

Tidigare vinnare av  Zalando Rising Star Award  är  Malin Crépin  (2008),  Anastasios Soulis  (2009),  Alicia Vikander  (2010),  Malin Buska  (2011),  Nermina Lukac (2012), Adam Lundgren  (2013),  Julia Ragnarsson (2014), Aliette Opheim (2015), Filip Berg  (2016),  Gustav Lindh  (2017),  Alba August (2018),  Celie Sparre (2019), Lancelot Ncube (2020) och Edvin Rying (2021).

Mer läsning:

 

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL