Därför är inte Sune med i Håkan Bråkan-filmerna – regissören svarar

Därför är inte Sune med i Håkan Bråkan-filmerna – regissören svarar

Eric Diedrichs
Uppdaterad 09 februari 2024 kl. 08:02 | Publicerad 08 februari 2024 kl. 20:02
ANNONS
ANNONS

Ted Kjellsson i intervju med Filmtopp

I morgon är det premiär för "Håkan Bråkan 2" – uppföljaren till dundersuccén från 2022. Precis som i förra filmen syns varken Sune eller Anna den här gången heller, något som regissör Ted Kjellsson menar är ett medvetet val.

Göm potatisen, nu är Håkan Bråkan tillbaka på landets biografer. Medan den första filmen såldes in som "Die Hard för familjen", gör nu regissören Ted Kjellsson en hyllning till 80-talets äventyrsfilmer. Vinkningar till Rambo, Goonies och Indiana Jones återfinns när Håkan förpassas till ett scoutläger. Kan han bete sig i en hel vecka utlovas husdjur, men klurigt blir det när den skume "Vargtjuven" gör entré. Då kan man ju inte passivt titta på – åtminstone inte om man heter Håkan.

Trots att den första filmen sågs av över 300 000 biobesökare verkar inte pressen kvävt Ted Kjellssons glädje, som i ett samtal med Filmtopp beskriver arbetet med Håkan Bråkan 2 som lustfullt:

– Jag tycker att man kan ana att vi har haft väldigt roligt. Jag kommer från sportvärlden så jag har väl någon förmåga att bli nervös på ett bra sätt, "Nu är det match, nu kör vi. Nu ska jag sätta den i krysset, tackla ner alla och göra mål".

Sunes Sommar
Sune och Håkan i "Sunes sommar". Foto: Svensk Filmindustri

Därför är inte Sune med i Håkan Bråkan-filmerna

Kan vi förvänta oss att Sune och Anna dyker upp den här gången?

– Nej, Sune och Anna är medvetet utskrivna på olika sätt för att det ska vara fokus på Håkan. I ettan var de på ridläger och i tvåan åker Håkan på scoutläger. På så vis blir det mer naturligt att de inte är med. Däremot så får vi väl se vad som händer. Om de skulle tillföra någonting till storyn så skulle de få vara med, men hittills har vi inte behövt det.

– Jag har kämpat för att ha med dem som köttstatister, bara för att det vore roligt. Alla vet att de inte kommer att vara med, men så ser vi en blond hockeyfrilla, röd tröja och ett par blåjeans går förbi i bakgrunden. Håkan går förbi Annas rum så sitter hon där och sminkar sig och lyssnar på musik, men jag vill undvika att kasta in nya barn som får förväntningar på sig. Vi får se om Sune och Anna kan få dyka upp i framtiden. Håkan behöver inte sina äldre syskon.

Med det tackar vi Ted Kjellsson för samtalet. "Håkan Bråkan 2" har premiär i morgon, den 9 februari, på landets biografer.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL