Första titt på HBO Max Harry Potter-special

Daniel Radcliffe pekar ut den viktigaste Harry Potter-filmen

Axel Diedrichs
Uppdaterad 15 december 2023 kl. 12:12 | Publicerad 27 mars 2023 kl. 06:03

"Gjorde det möjligt för oss att gå till en mörkare plats"

Filmatiseringarna på J.K. Rowlings böcker hade kunnat se annorlunda ut om det inte vore för ett specifikt regibyte. I en intervju pekar Daniel Radcliffe ut den viktigaste Harry Potter-filmen.

När Harry Potter-sagan nådde bioduken i november 2001 blev den startskottet för en av tidernas mest älskade filmserier. Året därpå fortsatte succén med uppföljaren Hemligheternas kammare som även den regisserades av Chris Columbus. Fanbasen växte i rasande takt, men det var först med den tredje filmen som både publik och kritiker skulle bli frälsta. Enligt seriens största stjärna Daniel Radcliffe var det den viktigaste Harry Potter-filmen, som förändrade allt. I en intervju med tidningen Empire förklarar han varför.

Daniel Radcliffe pekar ut den viktigaste Harry Potter-filmen
Foto: Warner Bros.

Daniel Radcliffe pekar ut den viktigaste Harry Potter-filmen – menar att den möjliggjorde ny kurs för serien

Efter den andra filmen skulle det dröja längre tills vi fick se nästa film. Harry Potter och fången från Azkaban som släpptes först 2004 regisserades istället av mexikanaren Alfonso Cuarón som senare kom att göra de stora Oscarsfilmerna Gravity och Roma

– Jag minns ögonblicket när vi gjorde den andra filmen då Chris (Colombus) kom in och sa att han inte skulle göra fler filmer. Han kom in för att prata med oss ​​om det. Jag minns att jag tänkte "Oj, vad händer nu?", säger Daniel Radcliffe till Empire

Den tredje filmen anses vara en av de som sticker ut mest för att den sätter serien i en ny riktning, men därför också en chansning som inte var given att den skulle gå hem. Radcliffe ser tillbaka på bytet av regissör som ett genidrag: 

– Nu, med den moderna filmens standard, ser det beslutet bara väldigt smart och bra ut. Jag tror att vi glömmer hur snett det valet verkade, att ta in killen som precis hade gjort Y Tu Mamá También. Men återigen, det är ett av de beslut som vår producent David Heyman tog som verkligen formade filmerna de kommande åren och gjorde det möjligt för oss att gå till en mörkare plats.

Fången från Azkaban är tillsammans med Flammande bägaren och Dödsrelikerna, del 2 den Harry Potter-film med högst kritikersnitt. Efter den fortsatte man hela vägen ut på ett mörkare spår med regissörerna Mike Newell och David Yates. De flesta kan nog enas om att den riktningen var ett mycket klokt beslut.

Mer läsning:

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL