Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Då sänds Eurovision 2023 – Datum, plats och tid

Då sänds Eurovision 2023 – Datum, plats och tid

Filmtopp
Filmtopp | Nyhet
11 mars 2023
Filmtopp
Filmtopp | Nyhet
11 mars 2023

Den 67:e upplagan av musiktävlingen

Snart är det dags för Eurovision 2023 – i den här artikeln samlar vi allt vi vet om den älskade musiktävlingen.

Efter Mello-festen fortsätter givetvis festlighetståget vidare där nästa anhalt stavas Eurovision Song Contest. Men för i år tar musiktävlingen stopp där – tidigare kunde vi nämligen rapportera att USA:s egen version, American Song Contest, har gått i graven efter fjolårets fiaskosäsong. Trots detta hintar Christer Björkman om en möjlig comeback längre fram.

Ryssland bojkottas från årets tävling med

Förra året bojkottades Ryssland från att vara med i Eurovision efter invasionen av Ukraina. Sett till att kriget fortfarande pågår är också Ryssland fortsatt portade från den stora folkfesten. Ukraina, däremot, är redan klara för en finalplats eftersom de vann fjolårets tävling.

Eurovision Song Contest 2023
TVORCHI representerar Ukraina i år. Foto: PBC/Michael Fedorak

Värdnationen för Eurovision 2023

Även om Ukraina är det land som vann Eurovision 2022 kommer inte tävlingen att hållas i vinnarlandet. Detta på grund av det rådande kriget. Istället kommer Eurovision att hållas i Liverpool, England. Det är första gången sedan 1980 som ett vinnarland inte kan arrangera eventet. Då var det Israel som avböjde, men på grund av ekonomiska skäl.

Voyager i Eurovision
Voyager representerar Australien i Eurovision 2023. Foto: Tourism Western Australia

Då hålls Eurovision 2023

Precis som tidigare är det under den första hälften av maj som Eurovision Song Contest arrangeras. Efter två semifinaler är det dags för den stora finalen. För oss svenskar är det extra intressant att ringa in den 9 och 13 maj.

I år hålls tävlingen från den 9 maj till den 13 maj med följande körschema:

  • Den 9 maj – Semifinal 1
  • Den 11 maj – Semifinal 2
  • Den 13 maj – Final

I perioden kommer 37 olika bidrag mötas varav 26 stycken går vidare till den stora festivalen. Sedan tidigare är det klart att Frankrike, Italien, Spanien, Storbritannien, Tyskland och Ukraina har säkrade finalplatser.

När tävlar Sverige i Eurovision 2023?

Sedan tidigare är det klart att Sverige är med i den första semifinalen, som äger rum den 9 maj. Då kommer vi att ställas mot länder som Norge, Irland, Finland, Israel och Nederländerna. Totalt är det 15 stycken nationer i deltävlingen som gör upp om 10 finalplatser. Vinnarna avgörs uteslutande av tittarröster.

I fjol var det Cornelia Jakobs som fick äran att representera Sverige med låten Hold Me Closer, som slutade på en fjärdeplats med 438 poäng. Spanien kom i sin tur trea med 459 poäng och för dem hamnade Storbritannien med 466 poäng och Ukraina med 631 poäng. Väldigt jämnt med andra ord.

Vi håller dig uppdaterad med mer information om Eurovision 2023 längre fram.

NÄSTA ARTIKEL