Rymdinvasion i Lappland

Cultpix – Ny svensk streamingtjänst

Filmtopp
26 juni 2021 kl. 12:00

Kultfilmernas nya palats.

Nyligen lanserades den svenska streamingtjänsten Cultpix, som med säkerhet inte liknar någon annan. Här är det nämligen äldre exploitation-, kult- och genrefilm som står i fokus. Var annars hittar du filmer som "She-Freak" och "The Erotic Adventures of Zorro"?

Cultpix är en ny global streamingtjänst som bara visar film du inte hittar på andra VOD-tjänster som äldre exploitation/kult/genrefilm. Bakom satsningen står Rickard Gramfors och Patrick von Sychowski, som driver Klubb Super 8. Super 8 startade som en filmklubb, och började för 20 år sedan ge ut filmer på VHS, sedan DVD och Blu-ray.

– Vi har startat Cultpix eftersom vi tycker att utbudet på de stora streamingtjänsterna är trist och enahanda, inte minst efter att ha letat förgäves efter något sevärt under pandemin. Det här är streamingtjänsten jag själv alltid drömt om. Vi vet att det finns en stor publik i hela världen för äldre genrefilm, därför är Cultpix helt global och tillgänglig i alla länder utom möjligen de med statlig internetcensur, berättar Rickard Gramfors.

I dag erbjuder Cultpix närmare 500 filmer och det tillkommer cirka fem nya titlar i veckan. Tjänsten har varit öppen för VIP-abonnenter i två månader, och släpptes till allmänheten i början av juni. Förhoppningen är att ha fördubblat utbudet vid slutet av året.

Vänder sig emot moralcensur

Hon dansade en sommar
Arne Mattssons "Hon dansade en sommar" som kickstartade den svenska synden.

– Det finns tre andra starka skäl, minst, till att vi startat Cultpix. Dels ser vi att vår egen DVD-försäljning stadigt minskar, dels kommer vi själva inte in på de stora streamingtjänsterna med äldre film, och dels vänder vi oss emot moralcensuren i sociala medier. Cultpix är en streamingtjänst utan trigger warnings, för tänkande människor, säger Patrick von Sychowski.

Cultpix har avtal med tidigare samarbetspartners och nya vänner, som Something Weird Video, AGFA (American Genre Film Archive), Synapse Films, Impulse Pictures, Nikkatsu (Japan), SF Studios, Studio S, British Film Institute, ARRI/Lisafilm (Tyskland) och Penny Video (Italien). Flera bolag är på ingång med film.

– Bland filmerna vi är mest stolta över återfinns märkliga restaurerade kultklassiker. Till exempel Sleepwalker (1984) och Voice Over (1983). Vi har Hans Hatwigs legendariska slasher Blödaren (1983), She-Freak (1967), Rock’n’Roll Nightmare (1987), The Zodiac Killer (1970) och några väldigt intressanta filmer från japanska Nikkatsu, som vi inte kan avslöja än, berättar Rickard Gramfors.

LÄS MER: 10 deckare att streama i sommar!

Cultpix är inte bara en streamingtjänst, utan ett community för filmfreaks i hela världen. Man hoppas kunna koppla ihop folk med varandra i en global skala, både genom interaktivitet på själva Cultpix-sidan, men även genom evenemang IRL.

Cultpix har redan deltagit på Fantafestival i Rom, med en filmretrospektiv, och Rickard Gramfors var gästföreläsare. I höst blir det fem temakvällar på Bio Aspen i Aspudden, med celebra gäster. Troligen blir det visningar i fyra städer till i Sverige, liksom nerslag i London, Bristol, Manchester, Paris, London och New York.

Fakta om Cultpix

Pris: 6,66 dollar/mån, (56,54 kr) alternativt 59 dollar/år (500 kr)
Utbud: Cirka 500 filmer (1 000 vid årsslutet)
Genrer: Alla möjliga sorters kultfilmer, från Mondo till Giallo

Cultpix gör en podcast varje vecka, Cultpix Radio, som hittills hunnit med 12 episoder.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL