Elin Kjos i Renées Brygga – om att leva med obotlig cancer

Elin Kjos i Renées Brygga – om att leva med obotlig cancer

  • C More
Sofie Landgren
Uppdaterad 01 mars 2023 kl. 06:03 | Publicerad 28 februari 2023 kl. 21:02

"Jag är tillfreds med livet"

I säsongens sista avsnitt av "Renées brygga" på TV4 gästar bland andra, den före detta elitidrottaren och personliga tränaren Elin Kjos. Väl på plats öppnar hon upp sig om om cancerbeskedet och hennes nya inställning till livet.

Elin Kjos i Renees Brygga
Elin Kjos. Foto: TV4 / C More.

Beskedet som förändrade Elins liv

Nu är det dags för den nionde säsongen av Renées brygga att gå i mål på TV4. I det åttonde och sista avsnittet gästar inga mindre än den före detta elit-simmerskan Elin Kjos, en av Sveriges genom tidernas främsta underhållare Claes Eriksson och den omåttligt populära programledaren Pär Lernström. Det blir ett fint avslut på säsongen tack vare att kvällens gäster öppnar upp sig på ett väldigt naket och ärligt sätt. 

När Elin en dag gick till läkaren med en envis hosta som hon har gått och burit på i över ett år så hittade läkarna först inget konstigt, men från ingenstans kom beskedet i april 2020, att de hade hittat en obotlig tumör i hennes högra lunga. Där och då förändrades hela Elins liv.

Elin Kjos i renees brygga tv4 2023
Elin Kjos. Foto: TV4, C More.

"Jag var inte levande förut"

Under maj 2020 skrevs Elin in för palliativ vård och läkarna trodde inte ens att hon skulle leva året ut.

– Det var helt fruktansvärt. Jag minns fortfarande när jag satt där inne hos läkaren och fick det beskedet. Jag förstod inte vad hon menade. Ni måste ha något botemedel? Behöva ringa till familjen och berätta att jag har obotlig cancer. Det var en så fruktansvärd situation på alla sätt. Jag ville inte ens gå upp ur sängen. Allt var så mörkt. Från att ha varit väldigt peppig så blev jag "obotlig cancer" snabbt.

Då började hennes livs viktigaste resa. Hon ville inte leva på det sättet längre och hennes mentala inställning landade i att hon vill leva, vara lycklig och må så bra som möjligt när hon väl lever. Fokuset blev att det enda hon vet är här och nu.

– Jag vet inte om jag kommer leva en månad till eller 10 år till, men jag vet att jag sitter här nu. Och när jag började skifta det fokuset så försvann mycket av den här oron och rädslan. Jag var inte levande förut, har jag förstått nu.

Elin Kjos i renees brygga 2023
Elin Kjos. Foto: TV4, C More.

Familjen är ett stort stöd

Innan sjukdomsbeskedet beskriver hon sig själv som stressad.

–Jag var väldigt stressad, var överallt och ingen stans, jag var inte riktigt så närvarande utan jag var hela tiden framåt till nästa steg. Det var full gas ska man säga, tills det bara sa stopp, livet.

Elin känner att hon har fått väldigt bra stöd från hela familjen och att det har varit lättare för henne att familjen ställer frågan, vill du prata om det så finns vi här, snarare än att folk bombarderar henne med frågor.

Elin har en beundransvärt positiv inställning till livet med obotlig cancer och hon är tillfreds med hur livet har sin gång.

– Jag är liksom tillfreds med livet, oavsett om det blir ett år till, eller 50 år till så är det okej.

Missa inte Elins berättelse i det sista avsnittet av "Renées Brygga" på TV4 och C More

Mer läsning:

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL