Duplantis: “Jag har alltid vetat att jag var annorlunda”

Malou möter Duplantis: “Har alltid vetat att jag var annorlunda”

Uppdaterad kl. 18:02 | Publicerad 27 februari 2023 kl. 17:02

“Malou möter”: En friidrottens Mozart

I kväll möter Malou von Sivers elitidrottaren Armand Mondo Duplantis som tog världsrekordet i stavhopp. Rekordet ligger på 6,22 meter och nu tar vi del av Armands framgångshistoria i “Malou möter" på TV4.

Helena Duplantis i Malou Möter
Helena Duplantis. Foto: TV4

Elitidrottaren Armand Mondo Duplantis var bara fyra år när han började med stavhopp. Mamma Helena beskriver att han redan då hade passionen och drivet för sporten. Han har sedan dess slagit världsrekord i alla ålderskategorier. 

– Allt vad han gjorde så var det 100 procent och med sån intensitet, säger Helena Duplantis i Malou möter

Hon berättar också att när Armand och hans syskon hoppade stavhopp tillsammans som barn fortsatte Armand alltid att träna långt efter att syskonen tröttnat och gått därifrån. Armand säger själv att han alltid har tävlat mot sig själv, redan som fyraåring.

Armand Duplantis i Malou Möter
Malou von Sivers och Armand Mondo Duplantis. Foto: TV4

Disciplinerad tonåring

Vägen till att ha slagit världsrekord har varit en väg av disciplin. När vännerna festade så gick Armand och la sig tidigt för att ha ett bra träningspass dagen efter. Malou säger att stavhopp är en ensam sport och frågar idrottaren hur hans upplevelse har varit kring det.

– Ja, det är ensamt. Jag gillade inte skolan så mycket, det kändes alltid som att jag ville vara med mig själv och min favorittid var alltid när jag hoppade stav. Det är ensamt och det är bara du, men jag älskade det, uttrycker Duplantis till Malou von Sivers.

Tävla för Sverige

Armand är uppvuxen i USA med en svensk mamma och en amerikansk pappa så när han ställdes inför valet av landslag var det inte helt självklart. Malou frågar Duplantis om varför han valde att tävla för Sverige istället för USA och han förklarar att det var “like rolling the dice” men att Sverige alltid har varit väldigt betydande för honom och hans familj. Han berättar även om hur svårt det var att hitta tävlingstillfällen i USA när han var barn och att friidrottskulturen är starkare i Sverige och Europa. Duplantis började tävla för Sverige som 15-åring år 2015 och slog även rekord samma år i VM.

– Det var jättestort för mig och det var första gången jag tävlade för svenska landslaget, säger Armand.

Armand Duplantis i Malou Möter
Foto: TV4

“Du behöver vara annorlunda om du vill vara bäst”

Helena är glad över att Duplantis valde att just tävla för Sverige och säger att hon är som en tränare för sin son. Malou von Sivers går därefter återigen över till hur mycket tid Armand har lagt på sin stavhoppsträning under tonåren och undrar om han någonsin kände sig annorlunda när hans vänner var ute och roade sig och han istället la allt sitt fokus på träningen.

– Jag har alltid vetat att jag var annorlunda. Jag tror att alla elitidrottare är annorlunda. Du behöver vara annorlunda om du vill vara bäst, svarar Armand.

Duplantis berättar att han har som mål att en dag hoppa 6,30 meter i sin karriär och hans mamma, och tränare, uttrycker sin övertygelse om att det kommer att hända.

Hela intervjun med Armand Mondo Duplantis går att se i “Malou möter" på TV4 och TV4 Play.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL