Så tyckte kungafamiljen om Hey Baberiba – Blev mobbad

Så tyckte kungafamiljen om Hey Baberiba – "Blev mobbad"

  • C More
Sofie Landgren
23 februari 2023 kl. 21:02

Daniel Westling älskade ”Hey Baberiba” medan kungen hatade det

Kung Carl XVI Gustaf kände sig hånad, utskrattad och förföljd tack vare det populära sketchprogrammet på TV4 från 2005. "Om syftet var att förlöjliga oss, så har man verkligen lyckats".

Parodi av kungahuset i Hey Baberiba
Foto: TV4, C More.

Kungafamiljens tankar om "Hey Baberiba"

Mellan 2005–2007 gick det populära humorprogrammet Hey BaberibaTV4 under bästa sändningstid. Serien innehöll sketcher med parodier av diverse svenska kändisar inom nöjes- och nyhetsvärlden. I rollen som programledare kunde vi se David Hellenius och programmets gäster bestod av olika karaktärer spelade av Peter Magnusson och Christine Meltzer.

Hey Baberiba hade även en egen fiktiv dokusåpa om den svenska kungafamiljens öden och äventyr – ett segment i programmet som blev extremt omdiskuterat runt om i Sverige. Landet delades upp i två läger där den ena sidan tyckte att det var kul underhållning och den andra tyckte att det var ren och skär mobbning.

Men, vad tyckte egentligen kungafamiljen själva om programmet?

Peter Magnusson i rollen som Kungen Hey Baberiba
Peter Magnusson i rollen som "Kungen". Foto: TV4, C More.

"Framställer personer som förståndshandikappade"

När humorprogrammet Hey Baberiba hade premiär på linjär-tv hos TV4 i början av 2005 kunde nog ingen ha förutsett vilken uppståndelse och vilket rabalder det skulle bli. Carl XVI Gustaf porträtterades som att han hade svårt att uttrycka sig och hade dålig koll på det mesta. Prins Carl Philip framställdes näst intill som imbecill och hans lillasyster Madeleine var bortskämt och status-fixerad. Kronprinsessan Victoria fick stämpeln som familjens tråkiga besserwisser och Drottning Silvia var lite väl glad i att dricka vin. Hovet rasade över den grova satiren och i en intervju med Aftonbladet sa den dåvarande informationschefen Ann-Christine Jernberg följande:

– Jag tycker personligen inte att det är roligt när man framställer personer som förståndshandikappade eller driver med dyslexi som är ett handikapp.

Hey Baberiba humorprogram på TV4
Christine Meltzer, Peter Magnusson & David Hellenius. Foto: TV4, C More.

Så tyckte Kungafamiljen om Hey Baberiba

Kungens åsikter om hur han och hans familj porträtterats av David Hellenius, Peter Magnusson och Christine Meltzer i Hey Baberiba framkom tydligt i en intervju med tidningen Chef.

– Jag tycker det är förfärligt. Många gånger när jag träffar ungdomar, så frågar de om vad jag tycker om Hey Baberiba. Och så säger de att jag blir mobbad i programmet. Om syftet var att förlöjliga oss, så har man onekligen lyckats, svarade kung Carl XVI Gustaf upprört i intervjun.

Prins Carl Philip, som programmet kanske gick lite extra hårt mot, var inte helt överraskande heller ett fan av serien. Men, i en intervju med David Hellenius i Hellenius hörna 2014 kunde de äntligen gräva ner stridsyxan. Intervjun fick en fredlig upplösning och Carl Philip fick de sista orden.

– Vet du vad David? Som vi brukar säga i vår familj: "Jag tycker vi vänder blad du och jag", sa prinsen skämtsamt.

Peter Magnusson träffade kronprinsessan Victoria och Daniel Westling efter en föreställning sommaren 2009 och det visade sig att de båda tyckte att programmet faktiskt var underhållande.

– Han började återberätta Hey Baberiba-sketcher som vi gjort om kungafamiljen: ”Vad roligt det var när ni var på Coop och på Ikea, kul när jag sa si och så”. Han blev verkligen jätteuppspelt och hade uppenbarligen sett nästan varenda ruta, sade Peter i en intervju med tidningen Café efter deras möte.

Mer läsning:

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL