Efter Oppenheimer blir Bond nästa för Christopher Nolan? "Vore fantastiskt"

Efter Oppenheimer blir Bond nästa för Christopher Nolan? "Vore fantastiskt"

Filmtopp
24 juli 2023 kl. 08:08

Regissören drömmer om James Bond

Christopher Nolan är just nu bioaktuell med dunderhyllade "Oppenheimer". I en ny intervju berättar han om ett annat projekt som "vore fantastiskt" för honom att sätta klorna i – nämligen James Bond.

I fredags small det till på omvärldens biografer när "Barbenheimer" – det vill säga kampen mellan storfilmerna Barbie och Oppenheimer – ägde rum.

Trots att den ena filmen handlar om den ikoniska dockan och den den andra om atombombens fader, har folk över hela världen tagit ställning i vilken film de ska välja att se. Vi på Filmtopp tycker så klart att du ska se båda två.

Christopher Nolans Oppenheimer hyllas världen över

Även om Greta Gerwigs Barbie har fått väldigt fina recensioner står det klart redan nu att Oppenheimer vinner kritikerstriden. Recensenterna har inte direkt snålat med betygen när det kommer till Christopher Nolans nya film, som i skrivande stund har 89 av 100 i Metascore baserat på 62 recensioner från engelskspråkiga stortidningar.

Här på Filmtopp fick Oppenheimer högt betyg när vår recensent Andreas Ziegler beskrev filmen som "en komplex bild av politik, avundsjuka och atombomber" och "fasligt snygg".

När det kommer till den mer kommersiella aspekten ser det däremot ut som att Barbie kommer att få det att klirra mer i kassorna än Christopher Nolans tretimmars drama om kärnvapen.

Efter Oppenheimer blir Bond nästa för Christopher Nolan? "Vore fantastiskt"
Kommer Christopher Nolan att ta sig an James Bond? Foto: Warner Bros, MGM. Bilden är ett kollage.

Christopher Nolan om att göra en James Bond-film "vore fantastiskt privilegium"

Vilken som blir den brittiske regissörens nästa film återstår att se, men i en intervju med podcasten Happy Sad Confused pratar Nolan om sitt stora intresse för James Bond. Han säger också att han gladeligen skulle regissera en Bondfilm om möjligheten presenterades vid "rätt tillfälle".

– Inflytandet de där filmerna har på min filmografi är pinsamt uppenbart. Det finns inga försök till att undvika det. Jag älskar [Bond-]filmerna. Det skulle vara ett fantastiskt privilegium att göra en, sade Inception-regissören.

Samtidigt finns det vissa element med att göra just en James Bond-film som kräver att timingen ska vara rätt för att Christopher Nolan ska ta sig an uppdraget:

– Det måste ske i rätt stund i ens kreativa liv, när man kan förmedla vad man vill förmedla och verkligen djupdyka i någonting inom dess rätt begränsningar, eftersom du du aldrig skulle vilja ta dig an någonting sådant och sedan göra fel.

Nu kan det vara dags för Nolan

Begränsningarna regissören åsyftar är de spelregler som medföljer när en installation i en stor franchise ska komma på plats. För en så berömd för sina originella idéer som Christopher Nolan, kan det med andra ord krävas att regissören måste nedtona sina egna visioner något för att bättre lämpa sig för den brittiske agentens värld.

– Jag verkligen älskar karaktären och jag är alltid sugen på att se vad de ska göra med honom. Kanske kommer det att fungera en dag. Man skulle behöva vara behövd, om du förstår vad jag menar. Den måste behöva en förnyelse, den måste behöva dig.

Passande nog står planeterna i linje just nu. Christopher Nolan har precis avslutat sin senaste film medan Bond-filmerna inte bara behöver en ny regissör, utan också behöver förnyas. Förra filmen var den sista med Daniel Craig som den brittiske agenten och seriens producenter har varit tydliga med att hela franchisen behöver ett omtag.

Vi på Filmtopp håller dig uppdaterad om regissörens nästa drag.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL