Nu på bio

Det senaste på biofronten!

EXTRA: Christopher Nolan åker dit för doping

EXTRA: Christopher Nolan åker dit för doping

Filmtopp
Filmtopp | Nyhet
01 april 2020
Filmtopp
Filmtopp | Nyhet
01 april 2020

Utesluts från Writers Guild of America.

Christopher Nolan utesluts från den amerikanska författar-organisationen. Skrev manus med hjälp av kapacitetsförhöjande preparat.

Med filmer som "Memento", "Inception" och "Dunkirk" har Christopher Nolan blivit synonym med något så ovanligt som “intellektuella blockbusters”, där tidslinjer överlappas kors och tvärs med en oförutsägbar twist väntandes runt hörnet.

Nu utesluts Nolan från författarförbundet Writers Guild of America på grund av doping. 

– Vi började tidigt misstänka honom för doping, säger Joseph F. Greenberg, ordförande för Writers Guild of America. Är det ens möjligt att göra en så genomtänkt superhjältefilm [The Dark Knight]?

Men det var först under inspelningen av sin nya film Tenet i Moskva, som Nolan skulle åka dit. På Moscow Market sågs han lösa en Rubiks kub på 5,2 sekunder, vilket bara är en halv sekund från australiensaren Feliks Zemdegs världsrekord. 

Den ryska regeringen, som efter dopingskandalen i OS infört nolltolerans mot prestationsförhöjande preparat, beslutade att genomföra en dopingkontroll på regissören. 

Nolans provresultat skickades till ett laboratorium i Schweiz där de kunde konstatera att han tagit hjärnkapacitetsförhöjande preparat. 

Regissören har genom åren fått kritik av biobesökare som känt sig lurade av hans berättande. Senast för krigsdramat Dunkirk där han arbetade med tre olika tidslinjer, trots att historien inte krävde det.

– Försök själva att följa upp en film som Memento. Men nu kommer väl ingen tro på att jag skrev den nykter, säger en förkrossad Nolan till The New York Times

Om Christopher Nolans dopingresultat kommer att påverka hans framtida möjligheter att vinna sin allra första Oscar återstår att se.

Andra filmskapare som tidigare misstänkts för doping är bland andra Denis VilleneuveDavid Lynch och Charlie Kaufman

Det är inte första gången regissörer får för sig att tänja på gränserna. Vi tänker givetvis på när Alfred Hitchcock knöt fast fåglar på Tippi Hedren under inspelning av Fåglarna för att frammana “äkta skräck”. Och när James Cameron meddelade att han skulle frysa ner sig för att göra film i framtiden. 

Artikelns publiceringsdatum: 01-04-2020.