Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Nomadland

Chloé Zhao gör Oscarshistoria!

Sofia Olovsson | Nyhet
26 april 2021
Sofia Olovsson | Nyhet
26 april 2021

Nomadland-regissören är den första asiatiska kvinnan att vinna pris för bästa regi.

Oscarsgalan sändes för 93 gången, natten till idag, och det var minst sagt en upplevelse utöver det vanliga, som de flesta andra år också förstås.

Chloé Zhao har på senare år varit snabb med att visa framfötterna när det kommer till att skapa kritikerhyllade filmer som Songs My Brother Taught Me, The Rider och såklart Nomadland. Zhao är en filmskapare som fokuserar mycket på den amerikanska kulturen ur ett filosofiskt och samhällskritiskt perspektiv. 

Under nattens Oscarsgala stod Zhao som vinnare i kategorin bästa regi med filmen Nomadland samtidigt som hon gjorde Oscarshistoria genom att vara den första kvinnan med asiatiskt påbrå som vunnit det priset. Ang Lee och Bong Joon-ho är de enda männen med asiatiskt påbrå som vunnit en Oscar för bästa regi. 

Zhao är också den andra kvinnan någonsin som kammat hem det prestigefyllda priset för bästa regi. Kathryn Bigelow var den första att vinna det, år 2010, med filmen The Hurt Locker

Nomadland tog hem välförtjänta priser under nattens gala och det är tack vare Chloé Zhao, som den fantastiska filmskapare hon är. 

VIDARE LÄSNING:

Alla vinnare på Oscarsgalan 2021.

NÄSTA ARTIKEL