Viaplays storsatsar på dramaserie om Estonia

EXKLUSIVT: Charlotte Brändström om Maktens ringar: "Nya avsnitten är klara"

Eric Diedrichs
Uppdaterad kl. 15:02 | Publicerad 21 februari 2024 kl. 15:02

Får både inleda och avsluta den nya säsongen

Utöver att vara aktuell med den nya Disney-serien "Shōgun" har Charlotte Brändström haft tid till att spela in fyra nya avsnitt av Sagan om ringen-serien "Maktens ringar".

Snabbversion
  • Svenska regissören Charlotte Brändström är aktuell med "Shōgun" på Disney+.
  • I en intervju med Filmtopp berättar hon hur det var att regissera på japanska, utan att kunna språket.
  • Hon avslöjar också att hennes avsnitt av "Maktens ringar" säsong 2 redan är färdiginspelade.

Den 27 februari är det premiär för Shōgun på Disney+, en episk äventyrsserie baserad på James Clavells berömda roman med samma namn. Serien, som utspelar sig i 1600-talet Japan, är en spännande berättelser om den skeppsbrutne britten John Blackthorne som spolas upp i en värld av konkurrerande klaner och maktspel.

Det tredje avsnittet regisseras av actionveteranen Charlotte Brändström, som tidigare har jobbat med serier som Maktens ringar, Outlander, The Witcher och The Continental: From the World of John Wick. I en intervju med Filmtopp berättar hon om utmaningarna att filma en serie på japanska, ett språk hon inte behärskar.

– Först fick jag ett manus på engelska där allt som ska vara på japanska var skrivit i kursivt. När jag kollade närmare sa jag "skämtar ni, allt är ju på japanska?". Sedan, när man repar, pratar de japanska medan man läser dialogen på engelska i manuset samtidigt. Jag hade en tjej bredvid mig som pekade i manuset så jag skulle veta vad de sa för nåt. Då lär man sig dialogen och sen, när man ska filma, vet man vad de ska säga och då kan man titta på deras ansikten för att få igenom känslorna, säger Charlotte Brändström till Filmtopp.

– Eftersom de japanska skådespelarna är mer återhållsamma måste man använda sig av närbilder för att fånga de små nyanserna i deras ansikten. Sen kan man använda stora vidbilder när det är action.

Charlotte Brändström regisserar "Maktens ringar"
 Charlotte Brändström regisserar "Maktens ringar". Foto: Amazon Studios. 

Nya avsnitten av Maktens ringar är färdiginspelade

Charlotte Brändström regisserade avsnitt sex och sju i den första säsongen av Maktens ringar. Det var också de avsnitt som fick bäst mottagande, avsnitt sex är det överlägset högst rankade enligt IMDb. Till Filmtopp berättar hon att hon är klar med sina nya avsnitt för säsong två.

– Sedan premiären har jag gjort klart fyra nya avsnitt till Maktens ringar. Jag fick inte berätta det när vi träffades förra gången, men jag blev kvar i London i ett helt år. Denna gången har jag de två första och de två sista avsnitten av säsongen.

– När man arbetar med den här typen av serier får man chansen att kliva in i en värld och det är något helt otroligt. Att få inleda den nya säsongen är väldigt roligt och jag tror att mina avsnitt skiljer sig en del från de andra regissörernas.

Den svenske regissören har gjort det till en konst att kliva in i TV-serier och bjuda på storslagna avsnitt. Det kan låta som en tuff utmaning att komma in från sidan, men Charlotte ser det snarare som en fördel.

– Det är ganska lätt att kliva in faktiskt. Man har läst alla avsnittsmanus innan och sen kan man kolla på vad de andra har spelat in, så säger man "detta var jättebra, det tar jag" eller "detta kan man göra bättre". Trots att det är stora produktioner så kan man göra sina avsnitt personliga, varje enskilt manus har ju sin egen story. Förr i tiden skulle alla avsnitt se likadana ut, som när jag gjorde ett avsnitt av Grey's Anatomy, men i dag har man friare tyglar.

– Jag tänker aldrig på att jag ska kliva in och göra ett avsnitt, utan jag ser det alltid som att jag skulle göra en egen film och försöker få det att se så bra ut som möjligt.

"Shōgun" har premiär den 27 februari. Filmtopp håller dig uppdaterad om vad som sker med "Maktens ringar".

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL