Maktens ringar-regissören Charlotte Brändström: De var fantastiska

Maktens ringar-regissören Charlotte Brändström: "De var fantastiska"

  • Amazon Prime
Eric Diedrichs
16 september 2022 kl. 16:09

Från The Witcher till Sagan om ringen

Under galapremiären i London intervjuade Filmtopp Charlotte Brändström, som har regisserat två avsnitt i Sagan om ringen-serien "Maktens ringar".

Att Amazons storsatsning Maktens ringar skulle bli en sådan vattendelare var det nog inte alla som hade räknat med, men serien som utspelas tusentals år före Sagan om ringen har fått internet att koka över. Medan vissa (läs botar och troll) har attackerat skådespelarnas hudfärger menar andra att seriens skapare har tagit sig för stora friheter i sitt berättande. Här på Filmtopp fick seriens två inledande avsnitt högt betyg och beskrevs som en "total knockout" mot HBO:s satsning House of the Dragon.

Charlotte Brändström
Charlotte Brändström på galapremiären av "Maktens ringar". Foto: Jeff Spicer / Getty Images / Amazon Prime

En dröm som gick i uppfyllelse

Under galapremiären på Leicester Square i London, passade vi på att ställa några frågor till den svenske regissören Charlotte Brändström som har regisserat avsnitt sex och sju och varit konceptuell regissör på tre ytterligare. Om namnet Charlotte Brändström ekar bekant beror det sannolikt på att hennes CV även rymmer titlar som The Witcher, Outlander och Den osannolika mördaren.

– Jag fick uppdraget redan 2019, men så tog det lite tid innan vi kunde komma igång på grund av pandemin och allting. Det kändes som en dröm som gick i uppfyllelse när jag läste mina manus, de var helt fantastiska och hade allt man vill ha. Action, drama och en helt ny värld att gestalta. Det var ganska otroligt, säger Charlotte Brändström till Filmtopp.

Charlotte Brändström
Charlotte Brändström regisserar "Maktens ringar". Foto: Amazon Studios.

En produktion som är svår att toppa

Den första säsongen av "Maktens ringar" är gjord med en rekordbudget på över 400 miljoner dollar. För Charlotte Brändström, som har arbetat med mastodontprojekt tidigare, var det ingen jätteskillnad.

– Egentligen är alla jobb likadana, säger Charlotte. Man sitter bakom sin monitor, snackar med skådisar, snackar med teamet. Den största skillnaden här var att när jag lämnade tältet för att snacka med skådisarna så hittade jag dem inte genast i denna enorma labyrint med människor på 600 personer. Sen så kan man inte ändra på sig i sista minuten utan man måste förbereda, det går inte att säga "nu vill jag filma åt det här hållet istället". Men jag är egentligen alltid väldigt förberedd, även när jag filmar i Sverige för där har man ju inte så mycket pengar och tid. Man slåss lika hårt för allt.

Kan man toppa det här då?

– Jag vet inte faktiskt, skrattar Charlotte. När jag gick runt och tittade på sets på Nya Zeeland och såg all all rekvisita och alla kostymer de skapade, tänkte jag att jag aldrig kommer att få se något liknande igen. Det tror jag inte man kan toppa. Men när man väl kommer igång och arbetar så känns det ungefär likadant, oavsett om det är två eller tre kameror och så många skådespelare.

"Sagan om ringen: Maktens ringar" finns att streama på Amazon Prime Video.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL