Brexit kan försvåra för filmskapare enligt regissören Ken Loach

Brexit kan försvåra för filmskapare enligt regissören Ken Loach

Uppdaterad 13 juli 2021 kl. 14:49 | Publicerad 06 juli 2017 kl. 12:00

Enligt  The Hollywood Reporter påstår den brittiske regissören Ken Loach (I, Daniel Blake) att Englands utgång ur Europeiska Unionen kommer att få grava konsekvenser för landets filmskapande. Det kommer nämligen att försvåra finansiering av samproduktioner med England menar han.

Loach var nyligen på den tjeckiska Karlovy Vary Film Festival, tillsammans med sin manusförfattare och filmkollega Paul Laverty. Trots att premiärminister Theresa May försvagades i det förra valet, tror Loach att det fortfarande är mycket troligt att det blir någon form av "brexit" för England i alla fall.

There will be some form of leaving the EU," said Loach. "Our co-production deals depend on workers from other countries coming to [the U.K.] to work on our films. If it is made very bureaucratic and difficult, if we leave EU, that will make it more difficult and there is a danger that could happen.

LÄS OCKSÅ: Filmtopps recension av I, Daniel Blake (2016)

Ken Loach menar att det framöver kommer att bli en försvårad byråkrati kring filmproduktioner som är beroende av internationell finansiering. Filmskaparduon brukar själva ofta samarbeta med andra länder för att producera sina filmer. Nu senast till exempel med Belgien med I, Daniel Blake, en film som också starkt fördömer den brittiska välfärdens behandling av människor.

Fri rörelse inom Europeiska Unionen är det som tillåter belgarna att komma, menar Loach och hävdar att om det försvinner blir det käppar i hjulen. Vidare berättar han också hur han anser att den Europeiska Filmakademin skulle kunna vara en nyckelspelare genom att förhandla fram specialavtal för arbete i samproduktioner.

Hans manusförfattare Paul Laverty menade också att om företagsledare i England får delge sina åsikter i brexit-förhandlingarna med EU, borde det också finnas särskilda delegationer för arbetstagarnas rättigheter samt även inom konsument- och miljöfrågor.

LÄS OCKSÅ: Lång rättsprocess om "Sagan om ringen" är över

Vad gäller duons framtida projekt berättade Loach hur han och Laverty spånar på idéer, men är för nuvarande upptagna med att genomföra filmvisningar av I, Daniel Blake i samband med sitt politiska arbete för engagerade gräsrötter (det vill säga gemene man inom arbetslivet).

Tror du att Ken Loach har rätt i sitt påstående om att brexit kommer att försvåra framtida filmsamarbeten med Storbritannien?

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL