Recension: The Whale (2023)

Brendan Fraser vann på SAG Awards – plockar han hem Oscarn för The Whale?

Filmtopp
Uppdaterad kl. 10:02 | Publicerad 27 februari 2023 kl. 07:02

Står mellan honom och Austin Butler

"Everything Everywhere All at Once" kammade hem flest vinster på gårdagens Screen Actors Guild Awards. Men Brendan Fraser vann för Bästa manliga huvudroll, vilket ger hon mer favoritskap inför Oscarsgalan.

Galasäsongen i Hollywood fortsätter. Efter Golden Globes och BAFTA Awards var det inatt dags för Screen Actors Guild Awards, där det blev stor succé för studion A24 som ligger bakom både Everything Everywhere All at Once och The Whale. Medan den förstnämnda av dem plockade hem majoriteten av priserna, fick Brendan Fraser se sig som vinnare i kategorin Bästa manliga huvudroll för den sistnämnda. Detta ökar hans favoritskap inför Oscarsgalan som äger rum på Dolby Theatre måndagen den 13 mars.

Everything Everywhere All at Once rekordvinnare på SAG Awards

Dan Kwans och Daniel Scheinerts actionkomedi Everything Everywhere All at Once är inte bara en av årets mest hyllade filmer, utan också den med flest nomineringar (11 stycken) inför Oscarsgalan. På årets upplaga av SAG Awards plockade den dessutom hem fyra vinster, vilket är ett nytt rekord i galans historia.

Samtliga priser var för prestationerna framför kameran: Jamie Lee Curtis vann för bästa kvinnliga biroll, Ke Huy Quan för bästa manliga biroll och Michelle Yeoh för bästa kvinnliga huvudroll. Likaså fick produktionen pris för bästa ensemble. Men när det kom till bästa manliga huvudroll var det istället Brendan Fraser som skulle vinna för sin roll som Charlie i Darren Aronofskys drama The Whale.

Austin Butler som Elvis Presley
Foto: Warner Bros.

Jämnt lopp mellan Brendan Fraser och Austin Butler

Oscarspriset för bästa manliga huvudroll förväntas gå till antingen Brendan Fraser eller Austin Butler, som spelar Elvis Presley i Elvis, och nog är det ett jämnt lopp. Eftersom att prisutdelningen på Oscarsgalan generellt sett påverkas av hur det går på föregående galor, fick Butler genast störst favoritskap när han vann på Golden Globe-galan tidigare i år. Men med Fraser som vinnaren på SAG Awards är det plötsligt ett mer öppet race.

Den 13 mars får vi veta vem av skådespelarna som vinner det stora priset – eller om det mot förmodan blir en utomstående kandidat. Colin Farrell (The Banshees of Inisherin), Paul Mescal (Aftersun) och Bill. Nighy (Living) är även de nominerade.

Mer läsning:

NÄSTA ARTIKEL