Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Bortom Tingri – Svensk dokumentär om Mount Everest

Bortom Tingri – Svensk dokumentär om Mount Everest

Filmtopp
Filmtopp | Nyhet
07 juni 2022
Filmtopp
Filmtopp | Nyhet
07 juni 2022

Dokumentärfilmen Bortom Tingri är en svensk-nepalesisk samproduktion om äventyraren Robin Trygg och hans djärva idé att kringgå köerna av bergsklättrare på världens högsta berg Mount Everest då en dramatisk jordbävning sätter stopp för hans drömmar.

2011 blev Robin Trygg den yngste svensk att bestiga världens högsta berg, Mount Everest. Där fick han med egna ögon bevittna de långa köerna av klättrare som blivit en allt vanligare dödsfälla på berget. Den unga äventyraren fick då en djärv idé; att återvända och försöka bestiga Mount Everest genom att kringgå de andra bergsklättrarna och de livsfarliga köerna.

Idén skulle även göra honom till den förste svensken sedan Göran Kropp att ha stått på Everest topp två gånger, men istället hamnar Robin och vännen Chhiring dorje Sherpa mitt i en fruktansvärd jordbävning som kom att kräva nästan 9 000 människoliv och förändra Robins syn på sina tidigare livsval.

Gick förlorat på några få sekunder

Bortom Tingri
Foto: SF Studios.

”Det blev ett annat typ av berg att bestiga. Allt jag satsat gick förlorat på några få sekunder. År av förberedelser. Men jag hade tur som överlevde. Det som hände är det mest fruktansvärda jag varit med om och kom att förändra mitt liv för all framtid”, säger Robin Trygg.

Bortom Tingri är en personlig berättelse och en intim film om Robin Trygg, om ovillkorlig vänskap, att ifrågasätta sig själv och vad som egentligen är värt att offra för att uppfylla de största drömmarna.

”Vi är glada att kunna ta denna starka historia och gripande äventyrsdokumentär från Himalaya till den svenska biopubliken”, säger Pia Grünler, Head of Theatrical Distribution på SF Studios.

Filmen är regisserad av Peter Svensson. Medverkar i filmen gör förutom Robin Trygg och Chhiring dorje Sherpa, som bestigit Everest 16 gånger, bland annat också Oskar Kihlborg, som var en av de två första svenskarna som besteg Everest 1990.

Bortom Tingri har svensk premiär den 10 juni.

Mer läsning:

NÄSTA ARTIKEL