Blumhouse störst på skräckfilm – här är succéerna!

Blumhouse störst på skräckfilm – här är succéerna!

18 juli 2022 kl. 08:07

Blumhouse går över 5-miljardersträcket

Bolaget som kanske mest var känt för sina B-filmer med skådespelare ingen hört talas om är nu störst i Hollywood när det kommer till skräck. Med nya filmen har de totalt omsatt över 5 miljarder dollar i vinst.

Produktionsbolaget Blumhouse ligger bakom flera läskiga filmer, däribland Paranormal Activity, Get Out, The Invisible Man, Split och Ma. De är kända för att göra filmer med låg budget och stor vinstmarginal.

Den senaste filmen i Blum-universumet är The Black Phone, som nu har omsatt 100 miljoner dollar. Detta innebär att filmbolaget har släpats över fem miljarder dollar-sträcket. Black Phone kostade 18 miljoner dollar att göra, vilket innebär en ganska rejäl vinst.

Paranormal Activity

Från att främst ha fått lyfta fram nykomlingar, har Blumhouse på senare tid lyckats anlita välkända namn. I The Black Phone ser vi exempelvis Ethan Hawke i huvudrollen, något som blivit möjligt i och med bolagets ökade budget och attraktionskraft.

Jason Blum, 53, som är Blumhouse VD och grundare, började sin karriär med att jobba för Harvey Weinstein på Miramax. Den första filmen Blum gjorde där hette Kicking and Screaming (1995) och även om den inte omsatte särskilt bra satte den Blum på kartan som producent. Värt att nämna är att Jason inte regisserar filmer utan bara producerar dem. 

The Black Phone
Ethan Hawke i "The Black Phone". Foto: Universal Pictures.

Kommande filmer som Blumhouse jobbar på är Halloween och Insidious 5.

5 Största Blumhouse succéerna 

5. Paranormal Activity - 193 miljoner dollar
4. Glass - 246 miljoner dollar
3. Halloween - 255 miljoner dollar
2. Get Out - 255 miljoner dollar
1. Split - 278 miljoner dollar

Men vi ska inte tro att Blumhouse bara gjort filmer med stor vinst, de ligger även bakom projekt som gjort rejält dåligt ifrån sig. Den största floppen är troligen Amityville som bara tjänade in 742 dollar, det vill säga runt 7 500 svenska kronor. 

5 Största Blumhouse flopparna

5. Dark Skies - 17 miljoner dollar 
4. The Darkness - 10 miljoner dollar
3. Black Christmas - 10 miljoner dollar
2. Don't Let Go - 5 miljoner dollar
1. Amityville: The Awakening - 742 dollar

Insidius 5
Foto: Blumhouse.

Här ser ni en bild på Jason Blums kommande skräckfilm Insidious 5 där Patrik Wilson ännu en gång har huvudrollen, men denna gång kommer han även att regissera. I filmen  får vi återigen se Lin Skaye som medium. Mer än så vet vi inte i skrivande stund. 

Mer läsning:

NÄSTA ARTIKEL