Biopremiär för Sockerexperimentet – om kontroversiella försöken i Vipeholm

Biopremiär för Sockerexperimentet – om kontroversiella försöken i Vipeholm

Uppdaterad kl. 12:02 | Publicerad 10 februari 2023 kl. 08:02
ANNONS
ANNONS

Bortglömd historia som för många svenskar är okänd

"Sockerexperimentet" är en långfilm om de kontroversiella Sockerförsöken i Vipeholm. En berättelse om kärlek som växer fram i de värsta tänkbara omständigheterna, mitt i ett statligt experiment som får brutala konsekvenser. Nu har filmen premiär på bio.

Sockerexperimentet började att spelas in i Januari 2021 och finns från och med i dag att se på. Regissör respektive producent är John Tornblad och Johan Fågelström. Filmen har i syfte att utbilda och att ta upp det bortglömda, i samband med det är filmen producerad av Studiefrämjandet och med stöd ifrån Allmänna Arvsfonden.

Foto: Affekt Film.

I efterkrigstiderna (1948) i Sverige var tandhälsan dålig (med även dålig världen om), den svenska staten bestämde sig därför för ett statligt finansierat experiment som gick ut på att hitta sambandet mellan kolhydrater och karies. Man ville veta vad som orsakade karies helt enkelt. Forskningen gick bra och det satte Sverige på världskartan, däremot bedrevs den helt emot de etiska riktlinjer som fastställdes efter andra världskriget och händelsen är idag okänd för de flesta.

Denna film skiljer sig från många andra då den berättar utifrån intagnas synvinkel och perspektiv och den har även producerats i nära relation till organisationer och verksamheter som företräder funktionsnedsatta idag. Filmen har även skådespelare med funktionsnedsättningar för att ge bättre inlevelse i hur det faktiskt var. 

"Sockerexperimentet" finns att se på utvalda biografer. Du hittar var den finns att se här.

Mer läsning:

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL