Bill Nighy tipsar Filmtopps läsare – filmerna med stjärnan du måste se

Bill Nighy tipsar Filmtopps läsare – filmerna med stjärnan som du måste se

Emil Oscar Rasmussen
12 december 2023 kl. 14:12

Love Actually-stjärnan säger sitt om de egna filmerna

Den brittiske skådespelare Bill Nighy fyller år, och med det passar vi på att lyfta fram tre pärlor från stjärnans filmografi som du borde se – helt enligt skådespelaren själv.

December innebär Bill Nighy-tider. Den brittiske skådespelaren fyller inte bara år under vintermånaden, han är dessutom årligen högaktuell under den med tanke på sin närvaro i den älskade julfilmen Love Actually (2003).

Bill Nighy tipsar Filmtopps läsare – filmerna med stjärnan du måste se
Bill Nighy i "Love Actually" (2003). Foto: UIP.

Just Love Actually är sannolikt en av de filmer med Bill Nighy som de allra flesta har sett, men han har betydligt mycket mer än så på sin meritlista. Så sent som förra året var han Oscarsnominerad för Living (2022), och han kan även stoltsera med medverkan i Pirates of the Caribbean-franchisen, About Time (2013), Hotell Marigold (2011), The Boat That Rocked (2009), Edgar Wrights Cornetto-trilogi och mycket, mycket mer.

Faktum är att Nighy i dagsläget kan stoltsera med att ha medverkat i 158 produktioner sedan debuten på 70-talet, med ytterligare en stor mängd projekt på gång. Bland så många titlar finns det ofrånkomligen en och annan film man sannolikt har missat ...

Bill Nighy tipsar Filmtopp om 3 pärlor i sin filmografi

Förra året hade Filmtopps Eric Diedrichs äran att intervjua Bill Nighy när han var aktuell med tv-serien The Man Who Fell to Earth. Under intervjun passade Filmtopp på att uppmärksamma Nighys imponerande CV och frågade den ikoniske skådespelaren om han själv tycker att det finns några pärlor i filmografin som han tycker förtjänar att få större uppmärksamhet.

– Det finns en film som heter Sometimes Always Never, som jag verkligen gillar, jag vet inte om den fick någon uppmärksamhet. Sedan [finns det] också en film som heter Pride, som jag verkligen beundrar, sa Nighy till Filmtopp förra året.

Han fortsätter:

– Även om dessa filmer fick bra betyg, blev de inga ekonomiska succéer. En utmärkt sak med streamingtjänsterna är att filmerna får ett längre liv så att folk får chansen att se dem. Jag träffar folk hela tiden som kommer fram och säger att de såg den ena filmen eller den andra. De upplever det inte som något som släpptes för sex år sedan utan som något som är fräscht och nytt. The Girl in the Café är en indiefilm som ligger nära mitt hjärta och jag skulle inte skämmas om någon ville se den, avslutar han.

Sometimes Always Never (2019)
Foto: Eagle Films.

Tips 1: Sometimes Always Never (2019)

Alan (Nighy) är en stilsäker och kvicktänkt skräddare, men det har inte hjälpt honom i rollen som pappa. Hans son är försvunnen och de misslyckade försöken att lokalisera honom har gått ut över relationen till resten av familjen. Ett oväntat spår av sonen blåser åter hoppet till liv inom Alan och han ser chansen att ställa sina misslyckanden till rätta.

Här kan du streama: Sometimes Always Never (2019)

Pride (2014)
Foto: Triart Film.

Tips 2: Pride (2014)

Pride utspelar sig sommaren 1984, när Margaret Thatcher satt vid makten och gruvarbetarnas strejk var i full gång. I samband med att detta inträffade bestämde sig en grupp gayaktivister för att samla in pengar åt de strejkande gruvarbetarna och deras familjer. Det finns dock en uppenbar friktion mellan aktivisterna och arbetarnas fackförbund, som sällan setts stå vid varandras sida, eller ens velat göra det.

Här kan du streama: Pride (2014)

Tips 3: The Girl in the Café (2005)

Lawrence (Nighy) är en åldrande och ensam tjänsteman som faller för en yngre kvinna. Det starka band de knyter till varandra utmanas när Lawrence tar med kvinnan på en arbetsresa till Reykjavik och hans yrkesmässiga åtaganden kommer i vägen för dem.

"The Girl in the Café" (2005) går i dagsläget inte att streama på någon traditionell streamingtjänst i Sverige, men du kan hålla utkik efter den här.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL