Bette Midler i blåsväder – anklagas för transfobisk tweet

Bette Midler i blåsväder – anklagas för transfobisk tweet

Filmtopp
05 juli 2022 kl. 16:07
ANNONS
ANNONS

Ska gayikonen bli canceled?

Den tvåfaldigt Oscarsnominerade skådespelerskan Bette Midler möts av ilsken kritik efter ny tweet. Detta eftersom vissa menar att det hon har skrivit är transfobiskt.

Bette Midler, 76, är aktuell med den nya filmen Hocus Pocus 2, som släpps lagom till Halloween. Nu möts hon av ilsken kritik på Twitter efter att ha uttryckt sig om transfrågor.

I en tweet skriver den tvåfaldigt Oscarsnominerade Hollywoodstjärnan följande:

"VÄRLDENS KVINNOR! Vi blir fråntagna rätten över våra kroppar, våra liv och till och vårt namn! De kallar oss inte 'kvinnor' längre, de kallas och 'födande människor' eller menstruerande', och till och med 'människor med vaginor'! Låt dem inte radera dig! Varje människa på jorden står i skuld till dig!"

Den första delen av tweeten syftar förmodligen på de nya abortlagarna som håller på att genomföras i USA, meden resten syftar på att inkludera transpersoner genom att ändra språkbruket som beskriver kvinnor.

"Ingen raderar kvinnor"

Rory O'Neill, en välkänd dragqueen som går under namnet Panti Bliss, säger följande:

"Nej. Fall inte för den fejkade anti-transpaniken. Ingen raderar kvinnor. I vissa få hälsorelaterade fall där det är lämpligt, används transinkluderande språk. Det är allt."

Colin Munro Seymour, en deltagare i den första säsongen av RuPaul's Drag Race U.K. uttalar sig med: "Att slåss för kvinnors rättigheter INKLUDERAR transpersoner – transrättigheter eroderar inte kvinnors rättigheter. Vi är i den här kampen tillsammans och denna transexkluderande retorik gör INGET för att bidra."

J.K. Rowling blev canceled

Den berömda författaren J.K. Rowling, som ligger bakom Harry Potter-böckerna, har också hamnat i blåsväder efter att ha uttryckt sig angående språkbruket i transfrågor.

"'Människor som menstruerar'. Jag är säker på att det brukade finnas ett ord för dessa människor. Kan någon hjälpa mig. Wumben? Wimpund? Woomund?"

Uttalandet ledde till att flera stora personer i Hollywood tog avstånd från henne.

Tidigare i vår släppte också den brittiske komikern Ricky Gervais, 61, en kritiserad standupspecial på Netflix under namnet SuperNature, i vilken han sa att det inte finns något värre att skriva på Twitter än att "en kvinna inte har en penis".

Mer läsning:

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL