Beskedet – då förväntas Filmstadens biljettkris vara löst

Beskedet – då förväntas Filmstadens biljettkris vara löst

Eric Diedrichs
24 januari 2024 kl. 11:01

Biljettsystemet fortfarande nere

Efter en hackerattack går det inte att köpa biobiljetter på traditionellt vis i flera av landets biografer. Nu vet vi när krisen förväntas vara över.

Snabbversion
  • I lördags kraschade Filmstadens biljettsystem.
  • Vilket ekonomiskt tapp detta innebär för landets biografer och svensk filmindustri återstår att se.
  • En rysk hackergrupp pekas ut som ansvarig.
  • I dag ger Filmstaden besked om när problemet förväntas vara löst.

I lördags uppdagades det att det inte längre går att köpa biljetter hos Filmstadens biografer på grund av "en IT-incident". Problemet kvarstår fortfarande och drabbar även Svenska Bios biografer, som använder sig av samma digitala system via IT-leverantören Tietoevry.

Initialt gick det inte heller att köpa biljetter på biograferna eftersom deras kassasystem är kopplade till samma system som onlinehandeln. Trots detta fortsatte visningar att hållas som vanligt för de som redan förbokat. Redan lördag kväll beslöt flera av landets biografer att börja med biljettförsäljning via Swish istället.

I måndags kontaktade Filmtopp Per Mårtensson, Film Booking Director på Filmstaden, för att höra om hur försäljningen gått. Han svarade följande i ett mail:

"I o m att all biljettförsäljning sker manuellt via Swish i dagsläget har vi ännu inte haft någon möjlighet att sammanställa besöksdata. Fokus är på att hålla biograferna öppna så normalt som möjligt för våra gäster och vi får sammanställa detta i efterhand när vi väl är uppe och rullar med våra system som vanligt och kan vända uppmärksamheten mot besöksredovisning."

Jennie Granbom pratar under vårpresentationen.
Jennie Granbom ger besked om biljettkrisen. Foto: Svenska Filminstitutet/Filmstaden

Beskedet – då förväntas Filmstadens biljettkris vara löst

Orsaken till "IT-incidenten" uppges vara en hackerattack mot Tietoevry. Detta har även drabbat Systembolagets hemsida, som ovkså använder sig av samma leverantör. Enligt SVD pekas den ryska hackergruppen Akira ut som ansvariga för attacken.

Just nu pågår Svenska Filminstitutets presentation av vårens svenska filmer. Under välkomsttalet adresserade Jennie Granbom, Head of Digital på Filmstaden, hackerattacken:

– Vi kan inte undvika det som har hänt de senaste dagarna och den påverkan det får på alla oss här inne. Läget just nu är att det inte går att köpa biljetter, varken i vår app eller på vår hemsida, men våra biografer är öppna som vanligt. Där kan man köpa biljetter, betala med Swish. Alla är välkomna in och se film, nu mer än kanske någonsin.

– Läget är också på väg mot en ljusning. Vi har ett jättenära och bra samarbete med Tietoevry, som är utsatta för attacken. Om allt går enligt plan så är vi uppe och rullar igen till helgen. Vi håller tummarna för det, att allt går som vi hoppas och tror.

Filmtopp håller dig uppdaterad om vad som sker på den svenska biofronten. För mer läsning, se vår lista med 25+ svenska filmer som släpps under våren.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL