Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Italienska regissören Bernardo Bertolucci är död

Italienska regissören Bernardo Bertolucci är död

Filip Kruse | Nyhet
26 november 2018
Filip Kruse | Nyhet
26 november 2018

Regissören var mest känd för filmer som "Sista tangon i Paris" och "Den siste kejsaren".

Den italienska regissören Bernardo Bertolucci är död. Efter att ha kämpat en tid mot cancer gick han bort 77 år gammal.

Variety rapporterar att Bernardo Bertoluccis publicist Flavia Schiavi har gått ut med att den italienska regissören, vars film Den siste kejsaren vann nio Oscars, avled i sitt hem klockan sju i morse, 77 år gammal, efter en kamp mot cancer.

Bernardo Bertolucci lämnar efter sig ett stort kulturellt arv. Förutom Den siste kejsaren, hans epos om Kinas siste kejsare Pu Yi, ligger han också bakom den något kontroversiella men samtidigt hyllade Sista tangon i Paris med Marlon Brando och Maria Schneider. Men kanske är det ändå Fascisten från 1970 som är Bertoluccis största och mest inflytelserika verk.

Fascisten är en filmatisering av en bok som handlar om en man som blir fascist i 30-talets Rom och får i uppdrag att arrangera mordet på sin gamla lärare som blivit en politisk motståndare. Det är sagt att filmen varit en stor inspiration till många av regissörerna från Hollywoods gyllene era på 70-talet. Namn som Martin Scorsese, Steven Spielberg och Francis Ford Coppola har nämnts. Paul Schrader har sagt att Fascisten är den film som mest inspirerat honom som regissör. Vila i frid Bernardo!

MER LÄSNING: 

Filmtips på Netflix