Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Benedict Cumberbatch i The Power of the Dog. Foto: Netflix

Benedict Cumberbatch kan behöva betala – för att familjen ägde slavar

Emil Oscar Rasmussen
Emil Oscar Rasmussen | Nyhet
02 januari 2023
Emil Oscar Rasmussen
Emil Oscar Rasmussen | Nyhet
02 januari 2023

Riskerar att dras inför rätta

Stjärnan Benedict Cumberbatch kan behöva göra sig beredd på att öppna plånboken till följd av att hans förfäder var slavägare på Barbados

Benedict Cumberbatch är en av Storbritanniens största filmstjärnor. Han har Oscarsnominerats två gångar och har medverkat i några av de senaste årens mest framgångsrika filmer – från det historiska dramat The Imitation Game (2014) till Marvels Doctor Strange- och Avengers-filmer.

Den hyllade skådespelaren har vid många tillfällen refererats till som en professionell och vänlig individ inom sin bransch, men hans förfäder hade inte lika rent mjöl i påsen som skådespelaren själv ser ut att ha. Cumberbatch-familjen har nämligen slaverikopplingar på Barbados. Det var den sjunde i ledet av Benedicts farföräldrar, Joshua Cumberbatch, som år 1728 köpte ett plantage med 250 slavar, vilket sedan var i familjens ägo under de drygt 100 efterföljande åren, fram tills att slaveriet avskaffades.

Cumberbatchs familjehistoria riskerar nu att bli kostsam för skådespelaren.

Benedict Cumberbatch som Doctor Strange
Foto: Walt Disney Studios.

Familjen var slavägare – nu kan Cumberbatch behöva betala

Myndigheter på Barbados har de senaste åren rapporterats överväga att dra ättlingar till slavägare inför rätta, vilket alltså inkluderar Cumberbatch-familjen – något som nu också ser ut att kunna bli verklighet. Enligt The Telegraph uttalade sig nyligen David Denny, generalsekreterare för Caribbean Movement for Peace and Integration, om huruvida Cumberbatch-familjen kan tänkas bli betalningsskyldiga.

– Alla ättlingar till vita plantageägare som har dragit nytta av slavhandel borde ombes betala skadestånd, inklusive Cumberbatch-familjen, säger Denny enligt The Telegraph.

Denny förslår också att pengarna som kommer in bör användas till att etablera ett sjukhus, ge understöd till lokala skolor och förbättra infrastrukturen m.m.

När David Commisiong, ambassadör för den karibiska communityn, tillfrågas om Cumberbatch-familjen specifikt kan komma att krävas på pengar, varken bekräftar eller förnekar han uppgifterna.

– Det här är i sina tidigaste stadier. Vi har precis börjat. Mycket av historian kring det här börjar komma till ytan för nu, säger Commisiong.

Benedict Cumberbatch själv har inte uttalat sig om att han och hans familj kan krävas på pengar. Skådespelare spelade själv plantageägare i Oscarsvinnande 12 Years a Slave (2013).

Mer läsning:

NÄSTA ARTIKEL