Bastarden med Mads Mikkelsen är Danmarks Oscarsbidrag

Bastarden med Mads Mikkelsen är Danmarks Oscarsbidrag

Emil Oscar Rasmussen
26 september 2023 kl. 14:09

Historiskt drama blir Danmarks bidrag till Oscarsgalan – svenskar i filmen

Danmark har valt ut filmen som ska tävla mot Sveriges "Motståndaren" om en plats i Oscarskategorin för Bästa internationella film – och det blir Mads Mikkelsen-ledda "Bastarden" som föräras med uppdraget, en film med flera svenskar i rollerna.

Förra veckan presenterade den svenska Oscarkommittén Sveriges bidrag till Oscarsgalan 2024. Valet föll på Milad Alamis Motståndaren, som nöp åt sig chansen att få representera Sverige i kategorin för Bästa internationella film framför konkurrenterna Paradiset brinner och Tillsammans 99.

Nu har nästa nordiska land valt ut en representant inför kommande Oscarsgala. Danmark har presenterat det biografiska dramat Bastarden som sitt Oscarsbidrag.

Bastarden med Mads Mikkelsen är Danmarks Oscarsbidrag
Foto: Nordisk Film.

Bastarden med Mads Mikkelsen är Danmarks Oscarsbidrag – flera svenskar i filmen

För snart tre år sedan kammade Mads Mikkelsen-ledda En runda till hem Oscarsstatyetten för Bästa internationella film på Oscarsgalan 2021, och nu har återigen en film med den danske storstjärnan som huvudrollsinnehavare chansen att tävla om priset.

I dag har Danmark presenterat Bastarden ("The Promised Land" på engelska) som sitt Oscarsbidrag inför Oscarsgalan 2024, som går av stapeln i mars nästa år. Från svenskt håll kan vi glädjas åt att flera svenskar medverkar i filmen vid sidan om Mikkelsen. Vi får exempelvis se Gustav Lindh och Magnus Krepper i betydande roller.

Bastarden är en dramafilm inspirerad av verkliga händelser och handlar om Ludvig Kahlen (Mikkelsen), en fattig före detta soldat som på mitten av 1700-talet tämja den hedmark som alla menade var omöjlig att omvandla till gynnsam med livet i behåll.

Filmen är regisserad av Nikolaj Arcel (A Royal Affair) och skriven av Arcel tillsammans med Anders Thomas Jensen. Filmen är dessutom samproducerad med Zentropa Sweden och Film i Väst.

Något svenskt premiärdatum har ännu inte annonserats för "Bastarden", men filmen har dansk biopremiär den 5 oktober. Den 18 december kommer vi att få veta vilka filmer som gått vidare till nästa steg i urvalsprocessen och den 23 januari 2024 presenteras den slutgiltiga listan över filmerna som tävlar i kategorin Bästa internationella film på Oscarsgalan 2024.

NÄSTA ARTIKEL