Bästa kvinnliga skådespelare – Michelle Yeoh blir den första asiatiska Oscarsvinnaren

Bästa kvinnliga skådespelare – Michelle Yeoh blir den första asiatiska Oscarsvinnaren

Uppdaterad 14 mars 2023 kl. 09:03 | Publicerad 13 mars 2023 kl. 09:03
ANNONS
ANNONS

Michelle Yeohs tack till akademin: “Det här är historieskapande”

Michelle Yeoh blev i går den andra icke-vita kvinnan någonsin att ta hem en Oscar för Bästa kvinnliga skådespelare. Hon blev också den första asiatiska kvinnan att vinna i kategorin.

Under den 95:e upplagan av Oscarsgalan blev den 60-åriga Michelle Yeoh den första asiatiska kvinnan att ta hem priset för Bästa kvinnliga skådespelare för sin film Everything Everywhere All at Once

– För alla pojkar och flickor som ser ut som mig, och som kollar på mig i kväll, är det här en symbol för hopp och möjligheter, sa Yeoh inledningsvis i sitt tacktal.

Det kontroverisella Instagraminlägget

Michelle Yeoh gjorde sin Hollywood-debut år 1997 med Tomorrow Never Dies. Hon medverkade senare i filmer som En geishas memoarer, Sunshine och Crouching Tiger, Hidden Dragon

Oscarsvinnaren orsakade förra veckan kontrovers när hon publicerade skärmdumpar på en artikel som var kritisk till sin motståndare Cate Blanchett. Vogue, som artikeln ursprungligen publicerades i, ansåg att Michelle Yeoh förtjänade priset mer än Cate Blanchett. Efter att Yeohs inlägg mottog kritik valde skådespelerskan att ta bort inlägget. 

“Det här är historieskapande” 

Under sitt tacktal uttryckte Michelle Yeoh sin tacksamhet för alla som var med i skapandet av Everything Everywhere All at Once. Innan hon fortsatte med att tacka sin familj dedikerade hon priset till alla mammor i världen.

– Jag måste dedikera det här priset till min mamma. Alla mammor i världen. De är verkligen superhjältarna och utan dem hade ingen av oss varit här i kväll, sa Michelle.

Oscarsvinnaren avslutade sitt tal med att tacka akademin.

– Tack till akademin, det här är historieskapande, sa Yeoh inför en applåderande publik.

Mer läsning:

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL