Cate Blanchett om Oscarsfilmen Tár: “Potentiellt karriärsavslutande”

Michelle Yeoh i blåsväder inför Oscarsgalan – pekade ut Cate Blanchett på Instagram

09 mars 2023 kl. 13:03
ANNONS
ANNONS

Ifrågasätter behovet av att belöna Cate Blanchett med en tredje Oscar

Oscarsnominerade Michelle Yeoh orsakade uppståndelse när hon lade upp skärmdumpar från en artikel som menar att Cate Blanchett inte är värdig en tredje Oscarsstatyett.

Michelle Yeoh, som är Oscarsaktuell med filmen Everything Everywhere All at Once, delade på tisdagen med sig av skärmdumpar på sin Instagram från en Vogue-artikel där skribenten ifrågasätter en eventuell Oscarsvinst för Cate Blanchett

Hennes Instagram-inlägg skapade skepticism på sociala medier på grund av att inlägget eventuellt bröt mot akademins 11:e regel, menar Variety. Regelns titel är “References to Other Nominees” och menar att det strider mot reglerna att taktiskt peka ut “motståndare” med namn eller titel. 

Michelle Yeoh i Everything Everywhere all at once
Michelle Yeoh i "Everything Everywhere All at Once". Foto: Noble Entertainment.

"En Oscar hade varit livsförändrande"

Artikeln från Vogue, med rubriken “It’s Been Over Two Decades Since We’ve Had a Non-White Best Actress Winner. Will That Change in 2023?”, publicerades i måndags och skrevs av Radhika Seth. Ett utdrag som Michelle Yeoh valde att dela menar att trots Blanchetts enastående porträttering av karaktären Lydia Tár så har skådespelerskan redan vunnit två Oscars. Första gången för Bästa kvinnliga biroll i The Aviator år 2005 och andra gången för Bästa kvinnliga huvudroll år 2014 för sin roll i Blue Jasmine.

Artikeln ifrågasätter behovet av att belöna Cate Blanchett en tredje gång eftersom det redan är väl känt att skådespelerskan är en otrolig skådespelare.

– För Yeoh, å andra sidan, hade en Oscar varit livsförändrande: hennes namn skulle för evigt vara förenat med frasen “Academy Award winner”, och det skulle resultera maffigare roller efter att ha blivit brottsligt förbisedd av Hollywood i ett decennium, skriver Radhika Seth.

Ovanstående var ett utdrag ur artikeln som Michelle Yeoh delade på Instagram och som hon senare valde att ta bort efter kritik. 

I ett liknande fall tidigare i år klarade sig en annan nominerad i kategorin, Andrea Riseborough, undan från reprimander efter aktivitet på sociala medier som också pekade ut konkurrenter. Akademin slog då fast att händelsen inte var allvarlig nog för att upphäva Riseboroughs nominering, vilket gör att även Michelles Yeoh förväntas klara sig undan utan några konsekvenser. I fallet med Riseborough uttryckte Bill Kramer, akademins vd, däremot att taktiken på sociala medier väcker oro.

Akademin förväntas nu se över sina riktlinjer i förhållande till den explosionsartade ökningen i användandet av sociala medier.

Oscarsgalan 2023 går av stapeln den 12 mars och sänds på TV4 i Sverige. Skulle Michelle Yeoh vinna blir hon den första asiatiska kvinnan att vinna i kategorin för Bästa kvinnliga huvudroll.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL