Bästa julfilmen på flera år – kommer till Sverige EFTER jul

Bästa julfilmen på flera år – kommer till Sverige EFTER jul

Emil Oscar Rasmussen
09 december 2023 kl. 10:12

Tokhyllade The Holdovers får sen Sverigepremiär

Nya "The Holdovers" är en av de bäst rankade julfilmerna någonsin – men i Sverige får vi inte se filmen förrän i januari, när julen redan är över.

Alexander Payne är tillbaka i rapporterad högform med sin nya film The Holdovers. Oscarsvinnare Payne ligger bakom hyllade filmer som About Schmidt (2002), Sideways (2004), The Descendants (2011) och Nebraska (2013).

Med Downsizing (2017) lyckades han inte charma publiken och kritikerna i samma utsträckning, men nu är han alltså tillbaka – och det med besked.

Med The Holdovers har Payne åter slagit sig samman med Paul Giamatti (Sideways), och baserat på reaktionerna där filmen redan haft premiär, ser det ut att vara en av hans bästa i karriären.

Filmen utspelar sig över julen, och är en av tidernas bäst rankade julfilmer någonsin på ett flertal sajter, men i Sverige får vi inte se den förrän efter årsskiftet.

Bästa julfilmen på flera år – kommer till Sverige EFTER jul
Foto: UIP.

Tokhyllade julfilmen The Holdovers har svensk premiär först efter jul

Enligt sajten Rotten Tomatoes, som sammanställer kritikeromdömen, är The Holdovers just nu den tredje bästa julfilmen genom tiderna. På IMDb har filmen dessutom imponerande 8,1 i betyg och filmen har ett matchande Metascore på 81 av 100.

The Holdovers utspelar sig 1970 och handlar om den bittre läraren Paul (Giamatti) på Barton Academy, som inte har någonstans att ta vägen över julen och väljer att stanna på skolan. De enda övriga som är kvar på skolan är en stökig elev och skolans kock, vars son nyligen dött i Vietnam. Den omaka trion etablerar gradvis en osannolik vänskap när de tvingas fira jul tillsammans.

Då kommer The Holdovers till Sverige

Trots den tydliga julkopplingen som The Holdovers har, och trots att filmen hade biopremiär i USA redan i början av november, får vi inte se filmen i Sverige inför julen.

Istället kommer The Holdovers till den svenska biomarknaden för i början av 2024, med biopremiär den 5 januari.

Ett liknande exempel på samma dåliga timing på den svenska biomarknaden hittar vi i rysaren Thanksgiving, som nyligen hade biopremär den 1 december, en vecka efter den amerikanska högtiden.

I fallet med "The Holdovers" handlar det dessutom om en högtid som vi faktiskt firar i Sverige.

 

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL