Barnstjärna i Mysteriet på Greveholm – gör nu succé med Robert Gustafsson

Barnstjärna i Mysteriet på Greveholm – gör nu succé med Robert Gustafsson

Emil Oscar Rasmussen
22 december 2023 kl. 20:12

Slog igenom som barn i Mysteriet på Greveholm – nu är han framgångsrik regissör

Gustaf Åkerblom slog som barn igenom som skådespelare i den älskade julkalendern i "Mysteriet på Greveholm" (1996). Snart 30 år senare är han en framgångsrik regissör som samarbetar med Robert Gustafsson.

Gustaf Åkerblom var 14 år gammal när Mysteriet på Greveholm, en av tidernas mest hyllade och rosade julkalendrar, hade premiär. I Mysteriet på Greveholm spelade Gustaf Åkerblom rollen som Ivar Olsson, mellanbarnet av tre syskon i familjen som checkade in på det mystiska slottet Greveholm lagom till jul.

För Gustaf var rollen hans skådespelardebut, och han är kvar i branschen än i dag – fast nu bakom kameran.

Barnstjärna i Mysteriet på Greveholm – gör nu succé med Robert Gustafsson
Foto: SVT/SF.

Gustaf Åkerblom var barnstjärna i Mysteriet på Greveholm – nu regisserar han Robert Gustafsson

Efter "Mysteriet på Greveholm" har det blivit sparsamt med skådespelarinsatser från Gustaf Åkerbloms sidan, men han är allra högst grad aktiv inom film- och tv-branschen än i dag. Under 2010- och 2020-talet har han etablerat sig som en uppskattade regissör med flertalet välkända reklamfilmer på sitt CV, men också filmer och serier.

År 2014 började karriären som regissör för filmer och serier ta fart på allvar när han regisserade långfilmen Sune i fjällen. Därefter har han regisserat det egna projektet Halvdan Viking (2018), avsnitt av LasseMajas detektivbyrå (2020–2021) samt avsnitt av tittarfavoriten Sjölyckan (2020–2023).

Den största bedriften hittills för Åkerblom kan dock argumenteras vara hans roll som regissör för Ture Sventon och jakten på ungdomens källa (2021) och högaktuella Ture Sventon och den magiska lampan, som har premiär på julafton. I produktionerna axlas huvudrollen som Ture Sventon av självaste Robert Gustafsson. Andra nämnvärda skådespelare som Gustaf Åkerblom regisserar i serien är Johan Glans och Björn Gustafsson m.fl.

"Ture Sventon och den magiska lampan" med Robert Gustafsson, i regi av Gustaf Åkerblom, har premiär på julafton, den 24 december 2023.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL