20 år senare: Jack Black återförenar gänget från School of Rock

Barnen i Jack Blacks älskade komedi talar ut om sitt trauma efter filmen

Emil Oscar Rasmussen
03 oktober 2023 kl. 11:10

Upplevde mobbing och mental ohälsa efter School of Rock

I samband med 20-årsjubileet för den älskade musikalkomedin "School of Rock", regisserad av Richard Linklater med Jack Black i huvudrollen, har flera av barnskådespelarna från filmen hamnat i rampljuset igen – och många av dem vittnar om en miserabel tid efter filmen.

År 2003 hade "School of Rock" premiär, en musikalkomedi i regi av Richard Linklater och med Jack Black i huvudrollen. I filmen spelar Black en mestadels misslyckad musiker som tar ett jobb som vikarie på en snofsig skola, för att hålla sig på fötter. Hans utlärningsmetoder visar sig snart vara minst sagt okonventionella, då de mer eller mindre går ut på att förvandla skolklassen han ansvarar för till ett rockband.

Den charmiga komedin har blivit en kultfilm med åren och ligger många varmt om hjärtat. När den nu fyller 20 år, valde Rolling Stone därför att göra en djupdykning i filmens historia. Som del av den uppdagades det att många av de tidigare barnskådespelarna från School of Rock upplevde en allt annat än harmonisk tid till följd av sin då nyvunna stjärnglans.

Barnen i Jack Blacks älskade komedi talar ut om sitt trauma efter filmen
Foto: UIP.

Barnen i Jack Blacks älskade komedi talar ut om sitt trauma efter filmen

En av de unga skådespelarna från The School of Rock som upplevde en svår tid efter att filmen haft premiär var Joey Gaydos Jr. som spelade gitarristen Zack.

– Det var svårt. Jag kom tillbaka till skolan och det var som om jag var ett trehövdat monster, säger Gaydos Jr. till Rolling Stone.

Han beskriver också en gång då han gick på en skolmatch i amerikans fotboll då en äldre flicka kom fram och lappade till honom i ansiktet, bara för att han var "den knäppa killen från filmen".

En annan som upplevde svårigheter var Veronica Afflerbach, som spelade den mindre rollen som Eleni. Hon beskriver en tillvaro av extrem avundsjuka från andra som verkligen bevisade hur elaka barn kan vara.

Även Rivkah Reyes, som spelade basisten Katie, mådde väldigt dåligt en lång tid efter filmen. I dag har hon varit nykter i fem år, men under lång tid menar hon att hennes tillstånd ledde till missbruk:

– Jag skulle säga att det var ungefär ett årtionde då jag var väldigt, väldigt sjuk och väldigt, väldigt psykiskt plågad och brukade var jag kunde för att inte känna något.

Ytterligare skådespelare som öppnar upp om trauman och svåra tider efter filmen inkluderar Brian Falduto och Z Infante. Men flera av dem är också tydliga med att de minns själva inspelningen med värme och uppskattar filmens betydelse än i dag.

Kolla in hela Rolling Stones lysande djupdykning i "School of Rock" här.

NÄSTA ARTIKEL