Barack Obamas 13 favoritfilmer 2023 – den tidigare presidentens tips

Barack Obamas 13 favoritfilmer 2023 – den tidigare presidentens tips

Emil Oscar Rasmussen
28 december 2023 kl. 09:12

Obama väljer sina egna filmer som favoriter

Den tidigare amerikanska presidenten Barack Obama har presenterat sin årliga sammanställning över sina favoritfilmer – och bland de 13 tipsen hittar vi både väntade och oväntade titlar.

Barack Obama har för vana att årligen sammanställa topplistor över sina favoriter från året som har gått inom olika grenar av kulturen. Den tidigare presidentens topplistor tenderar att bli en snackis; dels på grund av hans stora räckvidd, men också för att han visat sig ha en mångsidig smakpalett med en fin förmåga att sålla agnarna från veta.

Häromdagen presenterade Obama sina favoritböcker från året och nu har han även listat 13 favoritfilmer från det senaste året. Bland dessa 13 lyfter han fram tre som sina absoluta favoriter – och det är tre Netflix-filmer som fallit honom extra väl i smaken.

Det är dessutom tre kontroversiella val som riskerar att förstöra trovärdigheten i hans tips, med tanke på att samtliga av dem (som han själv också erkänner) är producerade av Higher Ground Productions, som är grundat av Barack och Michelle Obama. Makarna står som exekutiva producenter för samtliga av filmerna.

Obama skriver på X (tidigare Twitter) att han visserligen är partisk när det kommer till det tre toppfilmerna, men att det är ett faktum att de tillhör de bästa han sett under året. Filmtopp vill trots det uppmana att kanske fokusera aningen mer på de tio övriga tipsen...

Barack Obamas 13 favoritfilmer 2023 – den tidigare presidentens tips
Foto: Netflix.

Barack Obamas 3 favoritfilmer 2023 – de egenproducerade filmerna

Bland de egenproducerade filmerna hittar vi den gripande dokumentärfilmen American Symphony om Jon Baptiste, som försöker komponera ihop en symfoni parallellt med att hans fru genomgår cancerbehandling. Där finns också dramathrillern Leave the World Behind, med stjärnor som Julia Roberts, Mahershala Ali och Ethan Hawke. Slutligen lyfter Barack Obama också fram det historiska dramat Rustin, med Colman Domingo och Chris Rock i rollerna.

Obamas 10 resterande favoriter från året

 De övriga filmerna på Barack Obamas favoritlista innehåller en spännande blandning titlar. Det är bland annat intressant att notera att Obama väljer Oppenheimer före Barbie i Barbenheimer-kriget; att han inkluderar nya The Holdovers (som ska vara en av de bästa nya julfilmerna på flera år); att han uppskattat hyllade filmer som Past Lives och Anatomy of a Fall; att han lyfter fram, för svenskar, mer okända titlar som Monster, Polite Society och A Thousand and One.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL