Arnold Schwarzenegger i Commando. Foto: 20th Century Fox.

Arnold Schwarzenegger om det växande hatet: "Ge upp!"

19 juni 2023 kl. 18:00

"Lättare att hitta en syndabock för ett problem än att försöka göra det bättre"

Tidigare i år lade Arnold Schwarzenegger ut en 12-minuter lång video riktad till de som hamnat på en väg av hat, fördomar och antisemitism. Han förklarar varför hatet aldrig lönar sig men att det fortfarande finns en chans att vända om.

Superstjärnan Arnold Schwarzenegger är inte bara aktuell med sin första TV-serie FUBAR, utan har också bekräftat att en ny säsong är på ingång. Men utöver att synas framför kameran har Schwarzenegger gjort sig känd för sin handlingskraft även på andra plan – från body building till politiken.

I ett nytt klipp tar han nu och adresserar den växande antisemitism som sker världen över. Han reste nyligen till Auschwitz och såg med egna ögon den mörka plats där miljontals män, kvinnor och barn mördades av nazisterna bara för att de var judar. Arnold beskriver den emotionella tyngden man känner när man vandrar genom ett koncentrationsläger som Auschwitz och alla påminnelser om det fruktansvärda som utspelade sig där. 

Efter en kort förklaring om vad människorna fick genomlida på ett koncentrationsläger som Auschwitz berättar Arnold att han vill prata till människorna som befinner sig på vägen av hat.

– Jag vet inte vad som fick dig att hamna här men jag har sett tillräckligt många människor kasta bort sin framtid av hatiska övertygelser. Därför vill jag prata med dig innan du når slutet av vägen fylld av ånger, säger Schwarzenegger i videon.

Arnold Schwarzenegger om det växande hatet: "Ge upp!"

Arnold berättar om sin uppväxt i Österrike efter andra världskriget. Männen han hade runt sig som var trasiga utanpå och inuti; de kände sig som förlorare, inte bara för att de förlorade kriget utan för att de också föll för en ideologi av förlorare. 

– De trodde att det enda sättet att göra sina egna liv bättre var genom att göra andras liv sämre, sa Arnold om varför människor valde nazismen som sin sanning. 

Han fortsätter med att förklara att det inte spelade någon roll varför de valde nazismen för att i slutändan var de trasiga på samma sätt. Arnold uttrycker att vägen av hat alltid har varit den enkla vägen att gå, och att det är enklare att hitta en syndabock att skylla våra problem på än att försöka göra saken bättre på egen hand. 

– Hat brinner snabbt och ljust och det kanske får dig att känna dig berättigad till det men i slutändan bryter det ner dig. Det är veklingarnas väg, säger Schwarzenegger.

Chansen att välja ett liv av styrka finns kvar

Videon fortsätter med att Arnold förklarar att det är enkelt att peka på att motgångar är någon annans fel än att faktiskt erkänna att det är du som borde jobbat hårdare. Att det är enklare att hata än att lära sig. 

– När du spenderar ditt liv med att leta efter syndabockar tar du ifrån dig själv ditt ansvar. Du stjäl din egen styrka, säger Schwarzenegger.

Arnold förklarar att det inte spelar någon roll hur långt du har kommit på hatets väg för det finns fortfarande en chans för dig att välja styrkan. 

– Men du måste ge upp i kriget mot dem du hatar. Oavsett om du hatar dem för deras hudfärg, religion, könstillhörighet eller sexuella läggning så spelar det ingen roll. Ge upp! säger Arnold.

Arnold i Predator
Arnolds kropp i "Rovdjuret" byggdes inte utan obehag. Foto: Fox Film.

“Välj styrkan, välj livet”

Han fortsatte med att förklara att det riktiga kriget är det mot dig själv, där du måste se dig själv i spegeln och förändra ditt eget liv och tankesätt; att det handlar om att ta ansvar för sig själv, lära sig nya saker och att finna sig i att vara obekväm. Schwarzenegger berättar att han inte tränade upp sin kropp genom att undvika obehag och menar att det är samma sak med våra tankar. 

– Jag bryr mig inte om hur många gånger du har marscherat med en flagga av hat eller vilka hatiska saker du kan ha sagt av ilska. Det finns fortfarande hopp för dig. Det finns fortfarande tid för dig. Välj styrkan. Välj livet. Erövra dina tankar. Du kan klara det, blir Arnold Schwarzeneggers slutord.

Mer läsning:

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL