Armie Hammer talar ut efter anklagelserna – försökte ta livet av sig

Armie Hammer talar ut efter anklagelserna – försökte ta livet av sig

Filmtopp
05 februari 2023 kl. 10:02

Bryter tystnaden efter anklagelserna

Den stigande stjärnan Armie Hammer föll kraftigt efter anklagelser om våldtäkter, sexuella övergrepp och hotfulla SMS.

Efter Call Me By Your Name (2017) blev Armie Hammer en megastjärna. Han syntes därefter i en rad storfilmer för att därefter, mer eller mindre, försvinna helt från filmradarn. Detta efter chockerande anklagelser om grova sexuella övergrepp och vittnesmål om skådespelarens kannibalistiska fantasier. Bland annat menar en kvinna att han ristade in ett A som i Armie på hennes kropp med en kniv.

I augusti 2022 lanserades en dokumentärdiscovery+, House of Hammer, där inte bara Armie Hammer granskades utan även hans släkt, som enligt dokumentären har en historia av våld, övergrepp, politisk manipulation och ekonomiska bedrägerier.

Armie Hammer
Armie Hammer i "Rebecca" - en av de sista filmerna han medverkade i. Foto: Netflix

Förlorade hela sin karriär

Nu bryter skådespelaren tystnaden och pratar ut om anklagelserna, självmordsförsök och ett sexuellt övergrepp han själv utsattes för som 13-åring. Air Mails skribent James Kirchick har intervjuat Armie Hammer och delar i podcasten Morning Meeting med sig av vad som kommit fram i samtalen.

– Han har förlorat allt. Han har inte längre någon karriär och hans rykte är i botten, han har blivit slutklämmen på skämt världen över. Jag tror att han ville säga sitt, berättar James Kirchick i podcasten.

Det var i januari 2021 som en anonym kvinna, "Effie" började publicera en serie privata internetkonversationer med Armie Hammer, i vilka skådespelaren bland annat uttryckte sexuella fantasier relaterade till kannibalism. Därefter kom flera kvinnor ut öppet och berättade om sina förhållanden med den tidigare stjärnan, som enligt dem präglades av sexuella och emotionella övergrepp.

– Efter detta förlorade Armie alla sina roller, däribland Shotgun Wedding, som precis släpptes med Jennifer Lopez i ena huvudrollen, och en film med Mads Mikkelsen, säger Kirchick.

Call Me By Your Name
Foto: Sony Pictures

Kirchick: "Finns luckor i brottsfallet"

I mars 2021 gick "Effie" i en digital livesändning och sade att Armie Hammer hade våldtagit och misshandlat henne i närmare fem timmar.

– Han var redan dömd trots att ingenting hade prövats i rättegång och att han förnekade allt. Enligt honom skedde allt i konsensus. Jag ansåg att det fanns en annan sida av den här historien som behövde berättas. […] När jag började kolla närmare på bevisen och historierna hittade jag flera luckor. Exempelvis signerade aldrig "Effie" något skriftligt vittnesmål, vilket är en av anledningarna till att hennes advokat Gloria Allred inte längre ville ha hennes som klient. Detta trots att Gloria Allred inte är känd för undvika stora, kontroversiella mål, säger Kirchick.

I Kirchicks publicerade artikel med samtalen med Armie Hammer framkommer det också att de SMS som publicerades som bevis mot skådespelaren var kraftigt redigerade. I sin helhet vittnar de om ett betydligt större utbyte mellan parterna.

– Varje enskild sak diskuterades i förhand. Jag har aldrig tvingat detta på någon oväntat. Aldrig. Det är en väldigt viktig del av BDSM-världen. Samtycket, ska Armie Hammer ha sagt enligt artikeln.

I samma artikel finns även en skärmdump på en konversation mellan en av kvinnorna som anklagade Armie och hennes kompis där hon skriver att allt skedde i konsensus. Även meddelande från andra som har anklagat Armie ger en mer nyanserad bild än vad som tidigare har rapporterats.

House of Hammer: Mörka hemligheter i Armie Hammers familjehistoria
Foto: discovery+

Utsattes för sexuella grepp som 13-åring

Enligt Kirchick ska Armie Hammer ha sagt att han har varit "vårdslös" mot dessa kvinnor och att det har "funnits en ojämlik maktbalans" mellan dem. Han ska också sagt att han har varit ett svin men att han aldrig har gjort något som har varit för honom förstått som påtvingat.

– Han berättar att hans intresse för BDSM, alltså iscensatt sexuellt maktspel, härstammar från att han själv utsattes för ett sexuellt övergrepp som 13-åring av en ungdomspastor. Att han därefter ville ha "kontroll" i sexuella aktiviteter.

Försökte begå självmord

I februari 2021, alltså en månad efter att anklagelserna började komma, försökte Armie Hammer begå självmord under semester med sina barn på Caymanöarna. Han säger följande till James Kirchick:

– Jag gick ut i havet och simmade ut så långt jag kunde och hoppas på att jag antingen skulle drunkna, bli träffad av en båt, eller uppäten av en haj. Sedan insåg jag att mina barn var kvar på stranden och jag kunde inte göra som mot mina barn.

Om James Kirchicks artikel kommer att ha en påverkan på Armie Hammers liv återstår att se. Sedan ett par år tillbaka väntar skådespelaren på att saker och ting ska prövas rättsligt.

NÄSTA ARTIKEL